При разтоварването: Азотен тор се сипе в морето от заседналия кораб "Вера Су" (ВИДЕО)

10090
При разтоварването: Азотен тор се сипе в морето от заседналия кораб "Вера Су" (ВИДЕО)
Снимка: Прокуратура

След като мина над една седмица, започна разтоварването на заседналия при Яйлата товарен кораб "Вера Су" (Vera Su).

Операцията стартира часове преди времето в България да почне да се разваля - към полунощ в Западна България почна да вали, а тази сутрин все още има валежи. Всичко това стана, след като особено през почивните дни времето беше много топло и слънчево, с кристално небе.

Запис от специализираната медия Maritime показа как върви разтоварването на опасния азотен тор. На видеото добре се вижда, че немалка част от тора бива разсипван в морето, докато бива прехвърлян от борда на Vera Su на товарната баржа.

Според океанолози-специалисти, изхвърлянето на азотния тор във водата ще доведе до бурен цъфтеж на водорасли. Съответно, след това ще има гниене, което ще намали кислорода във водата и ще предизвика измиране на морски обитатели - флора и фауна.

Операцията започна снощи към 21:00 часа, като горивото на заседналия кораб вече е прехвърлено. Преди това заседналият товарен кораб Vera SU бе укрепен с резервни котви за да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка. Трябва да бъдат прехвърлени най-малко на 500 тона от превозваните на борда 3300 тона урея, преди операцията по вадене на кораба да продължи. Но буквално на старта на операцията, предвидената машина за пакетиране на азотната тор се разваля и се прибягва до т.нар. щипка, която се вижда на видеото как разлива всичко. А сутринта стана ясно, че и баржата, която помага, е закъсала, но вече е освободена, предаде bTV!

Днес следобед, 28 септември, се чакат ветрове от 20 м/сек и според немалко хора това ще значи край на "Вера Су", който ще потъне с товара си.

Резултати от пробите: Заседналият край Камен бряг кораб е замърсил морската вода

Заседналият край Камен бряг кораб, който превозва торове на гранули и има 20 тона гориво на борда си, е замърсил морската вода. Това ст...

Междувременно във Фейсбук беше създадена групата Оставка на морската администрация - София. Ето какви са мотивите. 

Членовете на групата настояват служебният министър-председател Стефан Янев, през служебния министър на транспорта Христо Алексиев, да поиска и приеме оставката на ръководството на Изпълнителна агенция "Морска администрация" - София в лицето на нейния изпълнителен директор.

Тази мярка се налага от продължилото почти седмица бездействие по случая с авариралия край защитена местност "Яйлата" моторен кораб "VERA SU".

Случаят застрашава екологията в резервата, морското биоразнообразие, представлява опасност както за поминъка на дребномащабните риболовци от региона, така и за туризма.

Изпълнителна агенция "Морска администрация" - София организира и координира дейности по безопасността на корабоплаването в морските пространства и във вътрешните водни пътища на Република България. Агенцията упражнява контрол и организира опазването на морската среда и на р. Дунав от замърсяване от кораби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com