Пролет пукна на 17 февруари

20907
Пролет пукна на 17 февруари
Днешният ден ще бъде запомнен с най-масовите протести от 15 години насам. Протестът продължава и утре.

Стотици хиляди протестираха днес в десетки градове на България срещу правителството и високите цени на тока, обобщава БГНЕС.

 Протестът в София приключи, но не и без последен сблъсък между протестиращи и полицаи при паметника Цар Освободител. В опитите си да разпръснат последните от протестиращите, служителите на реда използваха сила, което доведе до няколко физически сблъсъка между протестиращите и охраняващите ги полицаи. Напрежението между полицията и активистите се изостри, след като последните от протестиращите отидоха за втори път днес пред Народното събрание и запалиха там американското знаме.

Евгений Дайнов: Днес беше краят на ГЕРБ

До 13:00 часа над 100 000 души се включиха в протестите срещу правителството и високите цени на тока. Още по времето на окупацията на ...

ВИЖТЕ ПРОТЕСТА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ACTUALNO.COM

Там бяха обградени от полицията, като в продължение на 15 минути, полицията не позволи нито протестът да се движи, нито желаещите да напуснат района. До отделните сблъсъци се достигна секунди, след като полицаите дадоха нареждане на протестиращите да си ходят, като в резултат на няколко физически блъскания на полицаи някои от протестиращите бяха ударени с палки или изритани. Сблъсъците бяха кратки и при тях никой не беше задържан, както и няма следи от тежки наранявани върху протестиращите. Последната колона от полицаите, преминаващи крей паметника Цар Освободител, бяха саркастично аплодирани от протестиращи.

Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера Борисов. Хилядите разгневени протестиращи в София насочиха по-рано днес яда си към служителите на реда, като по полицейските линии започнаха да валят яйца. Към полицията се понесоха възгласи "Пазите престъпници". Протестиращите започнаха да блъскат една от колите на Жандармерията в опит да я преобърнат. Пред сградата на ЧЕЗ продължаваха да идват все повече полицаи и напрежението между тях и активистите видимо ескалира. Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си.

Протестът на десетки хиляди недоволни софиянци, който прерасна в гражданско неподчинение, тръгна от пл. "Орлов мост" по посока централата на ЧЕЗ на ул. "Г. С. Раковски". Някои от първите протестиращи, пристигнали пред сградата на ЧЕЗ, отправиха провокация към наредилите се пред входа на сградата жандармеристи с възгласи "Еничари" и "ЧЕЗ ли ви плаща да ги пазите?"

Недоволните граждани с мощно освиркване и скандиране "Мафия" и "Оставка" тръгнаха към ЧЕЗ, като отново блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски".

Протестиращите са пред президентството

Протестиращите се преместиха пред президентството в София, където продължиха гражданското си неподчинение, предаде БГНЕС. До нови сблъ...

Формалните лидери на протеста обявиха, че ще продължат действията си и утре. Те призоваха активистите да се включат отново и към утрешния протест, който е с начален час 18,30.

Преди това десетки хиляди недоволни граждани блокираха Орлов мост. Протестиращите освиркват непрекъснато мощно правителството. Продължаваха и скандиранията "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов. На Орлов мост се бяха събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, които само охраняваха протеста и не правеха опити на разпръсването на събралите се над 10 хиляди души.

Яйца и обелки от плодове преди това полетяха към фасадата на парламента, хвърляни от хората, излезли на протест в столицата. Организаторите на протеста побързаха да призоват активистите да не провокират служителите на реда, охраняващи Народното събрание. Те призоваха за солидарност с полицаите, които също плащат високи сметки.

"Ние не сме лумпени, ние не сме тълпа, ние сме народът. Даваме ултиматум – ако до една седмица правителството не изпълни нашите искания, отново ще излезем тук и ще ги разбием." Този възглас отправи пред парламента един от многохилядния протест в София.

Варна се отличи сред най-дейните, като според информациите днешния протест е бил подкрепен от около 30 000 човека. Протестиращите блокираха цялата магистрала „Хемус“, а в града настъпи транспортен хаос.

Перник оправда реномето си, биха шефа на „Охранителна полиция“

Началникът на "Охранителна полиция" в Перник  Богомил Точев бе ступан по време на въстанието срещу ЧЕЗ в града, съобщи „Стан...

Благоевградчани пък блокираха международния път Е-79, къето също доведе до транспортен хаос, в следствие на който се образува 15-20-километрична опашка между Бобошево и Дупница.

В над 30 български града днес имаше протести, които са най-големите от 15 години насам. Последното по мащаби събитие бе през далечната вече 1998 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com