Южна България в страх от дъждовете: Бедствено положение в Неделино, язовир "Златоград" прелива

13822
Южна България в страх от дъждовете: Бедствено положение в Неделино, язовир "Златоград" прелива

В община Неделино е обявено бедствено положение, съобщи кметът Стоян Беширов. Вследствие на поройния дъжд река Кичуковска е преляла, откъсвайки осем населени места - Раевица, Учерума, Тънка бара, Върлино, Козарка, Крайна и Ангелови колиби. На територията на общината са се активизирали множество свлачища.

По думите на кмета положението е трагично. Вече е сформирана е комисия за оценка и реакция. Беширов коментира, че до кризисната ситуация се е стигнало заради обстоятелството, че след последното бедствие не са предприети достатъчно превантивни мерки.

14 деца не могат да се приберат до домовете си, заяви Беширов. Ученическият автобус, който превозва ученици от административния център до близките населени места е закарал 12 деца, но на връщане за вторият курс, не може да премине компрометирания пътен участък. Така останалите 14 деца - от селата Тънка Бара, Върлино и Козарка в момента се намират в град Неделино и не могат да се приберат в домовете си.

Обстановката по пътищата в Североизточна България се нормализира

От 14.00 часа са отворени за движение участъкът от магистрала „Хемус“ на територията на област Варна, както и всички първок...

"Родителите са известени, при децата има учители, раздадени са храни и напитки", посочи кметът на Неделино. Ако до края на деня не се намери начин децата да бъдат извозени, се обмисля вариантът да бъдат настанени в общежитие в града, или в частни домове.

Вече повече от ден вали дъжд в Неделино, падналите количества са между 100 и 200 л./кв.м. в различните части.

Язовир „Златоград” пък прелива заради обилните дъждове. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Преливането на водоема е с нормални темпове и река Върбица не е излязла от коритото си. Язовирът се наблюдава непрекъснато и са уведомени институциите в Кърджали, тъй като в техния район реката се разлива и трябва да са подготвени и да предприемат действия за евентуална евакуация при нужда, посочи комисар Хаджихристев и подчерта, че на територията на Златоград засега няма проблем.

Няколко свлачища са се активизирали в община Златоград от проливните дъждове. Това съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

В село Аламовци има свличане на земна маса, а заради малко свлачище е откъснат пътят за махала Кобилин дол до селото, поясни Янчев. В село Старцево от дъждовете са изнесени две улици, получен е и сигнал и свлачище в село Пресока. Нивото на язовир „Златоград” е нормално към момента и водата е на 3 метра под кота „Преливник”, леко повишено е нивото на река Върбица, която минава през Златоград. Кметът на града заяви, че засега се справят със ситуацията, въпреки проливните дъждове през последните няколко часа, защото са имали и по-тежки ситуации.

Дъжд и вятър в съботния ден

Днес времето ще остане ветровито, особено в Северна България, където временно северозападният вятър ще бъде и силен. Облачността по-ч...

Той посочи, че е актуализиран и списъкът с обекти, за които още чакат средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии заради щетите, нанесени в общината от наводненията през февруари 2012 г. Нужно е да се изградят водостоци, отводнителни шахти, налага се и ремонт на участък от канализационната мрежа, защото при силен дъжд се наводняват междублокови пространства и избени помещения на сградите в града. „Тези обекти трябва да се реализират, за да се избягват такива наводнения”, каза Янчев.

Кметът каза още, че е наясно с това, което се случва в други населени места на страната и са съпричастни с проблемите им, като знаят, че финансирането там е с приоритет. Той поясни, че през миналата година са завършили подпорната стена на левия бряг на река Върбица, средствата за която са били отпуснати от Междуведомствената комисия. След няколко седмици предстои и реализацията на дейности, предотвратяващи наводнения на улица в Златоград.

Всички кметове на общини и населени места в област Кърджали са предупредени да вземат необходимите мерки във връзка с обилните валежи. Има висока вълна по яз. „Златоград”, река Върбица. Това каза Иванка Таушанова, областен управител на Кърджали. „Вече са пълни коритата на реките. Има няколко критични участъка. Ситуацията се държи под контрол и наблюдение. С комисар Тодоров от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” отиваме на оглед най-вече по р. Върбица. Обикновено при мостовите съоръжения имаме проблеми от предишни обилни валежи и ще видим каква е ситуацията”, каза Таушанова и добави, че не е необходима евакуация.

„Хората са предупредени да изведат животните от близост до реките и да имат готовност. Там, където има стопански съоръжения в близост, техниката да бъде изведена, за да не бъдат изненадани. Няма нужда от евакуация. При нас никъде не е обявявано бедствено положение”, посочи Иванка Таушанова.

Значителна облачност и превалявания днес

Облачността над страната ще е променлива, често значителна. Привечер на места в западните и крайните южни райони отново ще превали, съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com