ВАС одобри разширението на ски зона "Банско" от 2010 година

10150
ВАС одобри разширението на ски зона "Банско" от 2010 година

Разширението на ски зона "Банско" в Национален парк "Пирин", което беше разрешено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2010 година, беше потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС).

Според природозащитниците от "За да остане природа в България" обаче това решение е незаконно и е грубо потъпкване на нормативната уредба в страната ни.

Природозащитници протестират срещу лифта в Банско, Банско протестира срещу еколозите

Въпросът със строежа на втори лифт в Банско и разширяване на ски зоната в курорта предизвика два протеста днес - един в подкрепа на стр...

Природозащитниците твърдят, че разширението е станало в нарушение на Плана за управление на НП "Пирин" и на концесионния договор за ски зона "Банско". Съгласно решението е одобрено изграждането на нов четириседалков лифт в месноста "Платото" в Национален парк „Пирин".

Въпреки че експертиза по делото потвърждава твърденията на Асоциацията на парковете в България за нарушаване на закона, съдът отсъжда в полза на МОСВ и концесионера на ски зоната - "Юлен" АД. Според природозащитниците с решението съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича Национален парк „Пирин", пише агенция КРОСС.

В своите мотиви съдът заявява, че забраната за строеж на спортни съоръжения с националните паркове не се отнасят до ски лифтовете, тъй като те не са спортни съоръжения, а съоръжения за обслужване на посетителите на парка.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява Министерството на околната среда и водите да обяви пред обществото резултатите от дългогодишния анализ на причините, довели до превишаване на концесионната площ на ски зона Банско в НП "Пирин" и да се направи обществено популяризиране на целите на управление на националните паркове, с което да се избегне държавните институции, подобно на случая с Несебър, да прилагат всякакви манипулации и юридически еквилибристики, с които да прикриват разграбването и унищожението на българските защитени територии.

Бойко Борисов: Подкрепям нов лифт в Банско, против АЕЦ съм

Против изграждане на АЕЦ "Белене" и в подкрепа на строежа за втори кабинков лифт и нови писти в Банско. Това заяви премиерът Бойко Бори...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com