Забраняват на наздирателите да сядат по време на смяна

8044
Забраняват на наздирателите да сядат по време на смяна

Синдикатът на служителите в затворите се обяви срещу инструкция, с която се налага абсолютна забрана на постовите надзиратели в следствените арести да сядат по време на полаганите от тях 12 и 24 часови смени.

Заместник-министърът на правосъдието да вземе отношение по проблема, настоя председателят на УС на синдиката Иван Петров.
До тази стъпка се стигна, след като въпроса не намира решение и остана без отговор от страна на комисар Пл. Костадинов - зам.-директор на ГД "ИН".

Казусът, наред с всички останали проблеми в системата на затворите, е разгледан на заседание на УС на синдикалната структура миналата седмица. Според членовете на УС решението е немотивирано, необосновано и нелогично, след като ЗИНЗС и ППЗИНЗС не налагат подобно изискване.

Забраната е допълнена в инструкциите за особеностите на постовете и произтичащите от тях задължения на постовите надзиратели, с което са налице несъответствие и противоречие с нормативен акт с по - голяма юридическа сила (ППЗИНЗС ), смятат от синдиката.

В писмото от съюза посочват, че несъответствието се отнася само до инструкциите утвърдени в следствените арести.

Като неоправдана и безсъдържателна от ССЗБ определят и забраната за носене на помощни средства разрешени от закона /палки и белезници, които са и единственото средство за самозащита при нападение/, наложена с устна заповед в някои от подразделенията на ГД"ИН", като в същото време свеждат до знанието на Пламен Георгиев, че главния директор на ГД"ИН" Митко Димитров се е ангажирал лично с проблема след подаден сигнал и е уредил изчистването му.

От синдиката обръщат внимание, че с оглед на враждебната среда, изключително лошите условия на труд и постоянния недостиг на кадри, подобни забрани с нищо не допринасят за подобряване на работата, а водят до напрежение и тежко физическо и психическо натоварване на служителите ангажирани с охраната в местата, където са задържани лица с мярка за неотклонение „задържане под стража" или настанени лишени от свобода.

В заключение от синдиката изтъкват , че съществуват и други по -важни проблеми, отпадането на които единствено може да доведе до подобряване качеството на извършваните дейности.

10 години затвор за убийство на маймуна

22-годишен мъж повалил маймуна с клон от дърво, докато се опитвал да я открадне от зоологическата градина в САЩ.Мъжът ударил маймуната ...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com