Закриват БОРКОР?

20442
Закриват БОРКОР?

Антикорупционният център БОРКОР към Министерския съвет, замислен от ГЕРБ като проект срещу корупцията, конфликта на интереси и т.н., най-вероятно ще бъде закрит и ще премине към Съвета по сигурността към правителството, научи Mediapool.

Съставът на БОРКОР, чието съществуване досега не оправда надеждите и коства на държавата по 5 млн. лв. на година, ще бъде силно съкратен, тъй като щатът му бил "сериозно раздут", а оцелелите кадри ще започнат да се занимават с анализ на "повече неща", свързани с националната сигурност, се казва още в съобщението.

"Към Съвета по сигурността има нужда от звено, което да се занимава с анализ и да предоставя информация на премиера. Категорично не става дума за шапка на силовите служби", обяснили запознати. В същото време обаче има идеи служителите да "правят ежедневни брифинги на премиера и да го съветват какви задачи да възлага на подчинените му служби".

Премиерът крайно недоволен от работата на БОРКОР

Крайно съм недоволен от работата на това звено. Надявам се като намерим подходящ човек за в бъдеще да ускорим особено правенето на ан...

Анализаторите щели да поддържат тесни връзки с представители на всички министерства, за да предвиждат къде може да се появи евентуален проблем, който да застраши държавата. В БСП има вътрешна опозиция на тези предложения. Според нейни представители по този начин ще се създаде "вътрешна Държавна сигурност", която ще контролира различните ведомства.

"Какво означава това някакви хора с претенция за анализатори в сектор "Сигурност" да искат информация от социалното министерство, да кажем, под предлог, че защитават сигурността на България", обясниха от левицата.

Въпреки резервите, БСП са склонни да подкрепят идеята, тъй като самата служба БОРКОР "изглежда напълно ненужна". Депутати твърдят, че все още не става ясно защо вместо звеното да бъде изцяло закрито, то да бъде преобразувано. До момента аналитичният център, създаден при управлението на ГЕРБ, е "глътнал" повече от 15 млн. лв., твърди още медията.

На снимката: Шефката на БОРКОР Елеонора Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com