1400 деца в Бургаско получават стипендия за отличен успех

7392
1400 деца в Бургаско получават стипендия за отличен успех
Снимка: iStock/Guliver

1367 ученици от Община Бургас получават стипендии за отличен успех. Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас зам.-кметът на Община Бургас по образование, култура и туризъм Йорданка Ананиева.

Най-много са тези в ПМГ „Акад. Никола Обрешков”-265 ученици, след тях са възпитаниците на Английска гимназия- 242- ма, Немска гимназия -230, Търговска гимназия-159. Ананиева обясни, че получаването на стипендии е регламентирано според постановление на Министерски съвет.

Обвиненият в съучастие в опита за кражба в Средец, остава зад решетките

По искане на Окръжна прокуратура-Бургас, съдът задържа под стража Бойко Борецов. Той е обвинен за това, че на 8 февруари около 9.00 ...

„С него се уточняват редът и условията, по които учениците в цялата страна подават документи за получаване на стипендии. Всички ученици, които са завършили основно образование, имат право да получават стипендия за успех или социални такива. Най-много са стипендии за отличен успех”, каза зам.-кметът. За първия учебен срок 1971 ученици от Община Бургас са получавали стипендии за отличен успех. След започването на втория срок учениците подават заявления за стипендия за отличен успех, като се вземат резултатите от първия срок. Документите се подават в самото учебно заведение. 50 лева е максималният размер на стипендията.

„Самите училища определят критериите, като се има предвид броят на неизвинени отсъствия, нарушения на дисциплината, наказания, наложени от Педагогическия съвет и др. Всяко училище решава до кога е крайният срок за подаване на необходимите документи”, каза още Ананиева. Тя допълни, че има и друг вид стипендии- такива за деца без родители, за деца с един родители, за деца с трайни увреждания и други социални стипендии. За миналата година 36 деца с увреждания са получавали стипендии, 116- без родители, 140- с един, 312-социалните стипендии. Този вид стипендии се получават за календарната година, като има определени критерии, на които трябва да отговаря съответния кандидат.

Стипендии могат да получат и деца с изявени дарби. Те се определят на база постигнати резултати на различни международни, национални състезания.

„Състезанията са описани на сайта на МОН, като задължително трябва да присъстват в календара на МОН или в календара на Министерството на културата или Министерството на младежта и спорта. Заявленията се подават до кмета на Община Бургас, има комисия, която разглежда и одобрява кандидатите. Самите стипендии се получават от училищата”, обясни Ананиева. За 2015 година 11 ученици са получили стипендии за изявени дарби в областта на науката и образованието. Общата сума е 17 820 лева. В областта на спорта поощрените деца са 5, а определената сума е 8 100 лева. Стипендиите са едногодишни и се получават за календарна година.

До 50-100 м е ограничена видимостта в област Бургас поради мъгла

Почти в цялата област има мъгла като видимостта е до 50-100 м, съобщи за Радио „Фокус”– Бургас дежурният в Областно п...

622 462 лева е сумата, която е определена за Община Бургас за стипендии за отличен успех, социални и др.Сумата за даровити деца се определя на база на това колко деца са спечелили награди от конкурси, състезания и др. Ананиева подчерта, че ако едно дете има възможност да получи и двата вида стипендии, то трябва да избере между една от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com