Аероклуб възражда бившeто летище в Равнец (СНИМКИ)

19545
Аероклуб възражда бившeто летище в Равнец (СНИМКИ)
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Темата за бъдещето на бившето военно летище в село Равнец, стана актуална в Бургас през последните седмици. Повод за това са различните предложения от кандидат-кметове и други обществени личности за бъдещето на нефункциониращата от години писта.

С плакати "Летището - за полети, стадионът е за спорт", "Да спасим летището в Равнец", "Не отнемайте шансовете за Равнец", жители на селото се обявиха за запазване статута на пистите в бившата авиобаза. Главният архитект на Бургас Веселина Илиева поясни, че теренът е предоставен от Министерството на отбраната за изграждане на нова индустриална зона.

След дебати, на последната общинска сесия кметът Димитър Николов оттегли докладната си, в която предлагаше там да бъде изградена нова индустриална зона. Според него, през това време работната група от експерти ще може да изготви общо решение.

Actualno.com разговаря с авиационния експерт и председател на УС на Българо-италиански център Да Винчи Иво Барзов. "Бих искал да използвам призива на кмета Димитър Николов и да споделя идеи за бъдещето развитие на част от запазената инфраструктура на бившето военно летище в Равнец.

Подобна идея реализираме и ние от център "Да Винчи" във връзка с желанието за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера. Поканихме Чезаре Бай, в качеството му на ръководител на консултантски екип от аероклуб Комо в Италия да направи предварителна оценка. Идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера е свързана със създаването на аероклуб в Бургас".

Според Иво Барзов подобен модел може да се приложи за съживяване на бившето летище в село Равнец. Той предлага 800 метра от съществуващата писта да бъде лицензирана като летателна площадка и да бъде използвана за развитието на бургаски аероклуб, който да дава възможност за летателна практика.

Белгийска и пакистанска компания с интерес да инвестират в Бургас

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и кметът на Община Бургас Димитър Николов ще обединят усилията си за привличане на инвестици...

"От една страна имаме едно прекрасно международно летище Бургас, в ПЗ "Север", "Индустриален и логистичен парк Бургас" АД се завършва предприятието за ремонт на самолетни турбини с научно звено към него, а в Професионалната гимназия по механо-електротехника и електроника от тази година стартира обучението на ученици по специалност "Ремонт на летателни апарати". Създаването на аероклуб чудесно се вписва в тази картина", казва експертът.

В бъдеще това може да бъде предпоставка в Индустриална зона "Равнец" да се изгради предприятие за сглобяване на леки въздухоплавателни средства, както и безпилотни летателни апарати тип дронове.

"Както вече съм коментирал, съществуването на аероклуб е важно, защото следва де се разглежда и като част от визията за Бургас като авиационен център", смята Иво Барзов.

Така двете идеи - лицензирането на водна летателна площадка и създаването на аероклуб в Бургас се свързват и могат да превърна община Бургас в още по-атрактивно туристическо място. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас