Братя Диневи започнаха да строят комплекс в защитена според държавата зона

9054
Братя Диневи започнаха да строят комплекс в защитена според държавата зона
Снимка: Boby Dimitrov / CC BY-SA 2.0

Дружеството „Диневи груп“ – еднолична собственост на братята Динко и Йордан Диневи, е построило първите 8 от десетки планирани къщи в бъдещия спорен комплекс „Венид Еко Вилидж“. Това твърди специализираният сайт за туризъм TravelNews, след като журналистите са направили проверка на място в гористата местност Касада над курорта Свети Влас.

Там бяха изсечени множество дървета, преди изграждането на комплекса да бъде блокирано от институциите през 2020 г. Тогава екоорганизацията „Зелени закони“ разкри, че част от имота съвсем изненадващо е била изключена от защитената зона по „Натура 2000“.

Инвеститорът „Венид“ ООД, част от „Диневи груп“, е спечелил делата в Административния съд за спирането на строителството от РДНСК – Бургас и РИОСВ-Бургас. После обектите са били довършени, вече са в експлоатация и дори са продадени, казват от „Диневи груп“ пред TravelNews.

"Всички видове оспорвания са спечелени в съда в наша полза. Въпросните къщи са законно построени и вече продадени", коментираха от компанията.

От фирмата не са обяснили бъдещите планове за мащабния проект и дали ще бъде изцяло реализиран. Първият етап включва 36 къщи (30 единични и 6 близнаци), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка, пише в сайта на проекта.

На втория етап трябва да бъдат изградени 29 къщи (21 единични и 8 близнаци), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка и площадно пространство. 

При етап №3 ще се появат два апартхотела с капацитет по 199 места, включително за посетители, вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка.

Последният, четвърти етап се състои от 44 редови къщи и трисекционен блок и вътрешна алейна мрежа.

Припомняме, че преди три години строителството в обекта беше блокирано, след като Върховната административна прокуратура внесе протест срещу няколко разрешения за строеж на „Венид Еко Вилидж“. Причината – бе установено, че той попада в обхвата на защитена зона „Емине – Иракли“. Проверката започна след медийни публикации, че имотът е придобит като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС.

Става въпрос за разследване на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", според което фирмата "Венид“ ООД активира плановете си за екоселище и получава общо 9 разрешения за строителство.

Тогава от „Диневи груп“ заявиха, че разполагат с документи, оборващи тази теза. Според тях държавата е позволила жилищно застрояване на парцела, преди да бъде закупен от дружеството на братя Диневи. РИОСВ е потвърдила, че парцелът не попадал в защитена зона, твърдяха бизнесмените.

Според прокуратурата обаче поземленият имот попада частично (29%) в границите на включената от Министерски съвет в надлежен списък проектозащитена зона "Емине - Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за "Комплекс "Венид Еко Вилидж", жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

Прокуратурата твърдеше също така, че при съгласуването на строежа от директора на РИОСВ - Бургас не са направени нужните оценки на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона. Тоест - това води до нищожност на осемте разрешения за строеж.

При тези данни от ВАП се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ гр. Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. Поради изложеното прокуратурата препоръча на тогавашния министър на околната среда и водите Емил Димитров да направи преценка дали имотът, върху който се строи в Свети Влас, да бъде включен в окончателната граница на защитена зона „Емине - Иракли“.

ОЩЕ: Какво да правим, ако строителят прекрати едностранно договор за покупка на имот?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com