X
 
 

Бургас става част от кампания в подкрепа на донорството

1016 0
Бургас става част от кампания в подкрепа на донорството
Снимка: iStock/Guliver
Бургас е част от Националната кампания в подкрепа на донорството. Доброволци на БЧК ще раздават донорски карти на 16 и 17 ноември по централни улици на града.

"Да! За Живот!" е насловът на инициативата в подкрепа на донорството и трансплантацията, инициирана от Министерство на здравеопазването.

Недостатъчният брой донори и честият отказ на близките да дарят органите на починал човек е причината Министерството на здравеопазването започне разяснителната кампанията. Тя е факт от пети ноември, а целта ѝ е да осведоми обществото за същността и значението на органното донорство.

За нуждите на инициативата са отпечатани 50 000 „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност. В тях обаче, е отразена волята на притежатели им. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира и от сайта http://www.zajivot.bg/

Акцентът на кампания е върху необходимостта да се говори за донорството с близки хора, които да знаят отношението на всеки член на семейството към проблема.

Според статистиката 1153 са българските граждани, които се нуждаят от трансплантация. Тяхната мечта е да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват и обслужват сами. Те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. България е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители