Бургазии почетоха деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

1650
Бургазии почетоха деня на спасяването на българските евреи от Холокоста
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" в Бургас почете паметта на невинно загиналите евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 11 343 души от тези региони са депортирани и убити в нацистките лагери на смъртта. 10 март е Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста.

На церемония беше отдадена почит и към достойните представители на бургаската общественост, които през 1943 и 1944 години са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешелоните на смъртта в града.

Пред паметника на Благодарността се събраха потомци на спасените. Една от тях е Алберта Алкалай, председател и основател на "Алеф" в Бургас.

За Actualno.com тя заяви: “Много е важно в днешния ден да се говори и да се предава паметта, защото все по-малко остават живите участници в тези събития. Ставаме свидетели на опити за подмяна на историята и на истината и смятам, че нашата мисия на Център за еврейско-българско сътрудничество е да предава паметта такава каквато е била. В този ден ние поднасяме цветя в знак на благодарност на онези достойни българи, които въпреки всичко, въпреки нацистките закони които са отнемали всичко човешко, всички права на еврейското население като работа, образование, без право да бъдат мъжете при семействата си, са помагали. Адвокати, лекари, пианисти са правели пътища и са чукали чакъл. В трудовия лагер в Атия много от тях са умирали от малария. Днес се чуват едни гласове, че едва ли не в България не е имало страдания за еврейското население. Това не е така, но в същото време много хора са подавали ръка и не са намирали за редно всичко това да се състои, затова поклон пред тях.“

Алберта Алалай си спомня разказите на своята баба. На 9 март нейното семейство е получило заповедта, че трябва да бъде на же пе гарата в Бургас с 10 килограма багаж на семейство. Тогава тя е била на десет години. Съседите са казали на родителите и да я оставят на тях, за да я отгледат. „Където са пет гърла, там са и шест, оставете детето при нас“, са настоявали хората, които днес Алберта Алалай нарича - човеци със сърца.

Десети март е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 година, след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани, е спряна заповедта за депортиране на българските евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история и с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас