X
 
 

Център за жертви на сексуално насилие в Бургас ще има и медицински кабинет

495 0
Център за жертви на сексуално насилие в Бургас ще има и медицински кабинет
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Две са събитията, за които работещите в бургаския център „Вселена“ специалисти се подготвят. До дни медицинският кабинет към центъра ще получи лиценз и денят на отворени врати, който ще се проведе на пети декември. Всички граждани, които искат да се запознаят с дейността на организацията, могат да присъстват на събитието.

Центърът за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“ работи в Бургас от 2016 година. Той е неправителствена организация, която е започнала своята дейност благодарение на британското посолство у нас. Сега обаче, за неговото съществуване се грижат основно общините Бургас и Созопол, областна управа, работи със съдействието ОДМВР, Районна прокуратурата, МБАЛ Бургас и други институции. Благодарение на тях той съществува и помага на хора, които са станали жертва на сексуално насилие.

Actualno.com разговаря с Галина Георгиева, която е психолог в центъра:“Оказва се, че има страшно много жертви на сексуално насилие, но хората се срамуват и не искат да говорят по тази тема. Трябва да се знае, че има такива центрове, на които могат да се опрат, да получа помощ и съдействие. Ние правим само кризисни интервенции, нямаме база за оставане на потърпевшите при нас. Жертвите трябва да знаят, че първо се подава сигнал в полицията, а след това се идва в центъра. Преди да започне разследването, пострадалите имат нужда от подкрепа. Нашата цел е да бъдат подпомогнати психически, ако има нужда и физически. Имаме кабинет за кризисни интервенции и медицински кабинет, който чакаме да се лицензира.

В медицинския кабинет идва съдебен лекар, който удостоверява, че е станало съответното посегателство“.

Учителка в САЩ влиза за 20 години в затвора заради секс с тийнейджър (ВИДЕО)

20 години затвор за блудство с ученик – така завърши един от най-шумните процеси в САЩ срещу учителка, блудствала с малолетен уче...

Центърът е създаден по модел на подобни места за помощ на жертви на сексуално насилие в Англия. Център „Вселена“ е част от сдружение „Демерта“, което подпомага жертви на домашно насилие.

Галина Георгиева обяснява още за работата на неправителствената организация: “Ние разговаряме и помагаме много често на чужденци, част от които са британски граждани. Идват тук по нашите курорти и за съжаление, някои от тях стават жертва на сексуално насилие и ни търсят. Разбира се, че им помагаме по всички възможни начини, както правим и за нашите граждани. Опитваме се, колкото се може повече да бъдем в полза на хората. Имаме безплатна денонощна телефонна линия 080018 017, която трябва да се знае от колкото се може повече хора“.

Темата за насилието ще продължи да бъде на общественото внимание. На 10 декември в „Център за превенция на насилието и престъпността“ в Бургас, ще се състои дискусия на тема „Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие“. В нея ще участват различни организации и институции, които имат за цел да помагат на пострадали хора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Окончателно: Учителските заплати скачат с 18%
Окончателно: Учителските заплати скачат с 18%

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В...