X
 
 

Гражданите трябва да поемат инициативата, ако искат реконструкция на междублоковите пространства

657 0
Гражданите трябва да поемат инициативата, ако искат реконструкция на междублоковите пространства
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Междублоковите пространства на част от бургаските жилищни комплекси имат нужда от обновяване. На много места те са занемарени и дори опасни за преминаващите. За това сигнализира до Actualno.com Петко Янчолов, който живее в комплекс „Лазур“:

“Пътеките към блоковете са правени преди 40 години и всичко е хлътнало с половин метър. Спъваме се, когато се прибираме, майките с детски колички изпитват затруднения, шахтите са полуотворени, а капаците стърчат и са опасни. Освен това почистването на градинките не е на нужното ниво. Имам предвид малките паркове в к-с „Лазур“, където листата по алеите толкова са изгнили, че са изравнили бордюрите. Така е и около пейките, където хората сядат. Виждам, че чистят в центъра на града, но трябва и тук да дойдат, във вътрешността“.

Actualno.com потърси за коментар Димитър Бакалов, който е директор на Дирекция „Строителство“ в община Бургас:“

Тези подходи са част от имотите на блока и са задължение на етажната собственост. Някои управители на етажна собственост вече взеха инициативата в свои ръце и започнаха да проектират. Това важи за всички, които искат да се благоустрои районът им. Трябва да се дойде в общината, да се вземе скица. След това се наемат проектанти, които да дадат решения. Проектира се това, което хората искат да се случи в междублоковото пространство. След това отново се идва в общината в дирекция „Устройство на територията, където им казват има ли възможност да стане това което искат, съобразено ли е със закона и нормативите“.

Димитър Бакалов подчертава, че инициативата за благоустрояването на междублоковото пространство е изцяло на гражданите. Това включва озеленяване, ремонт на подстъпите към блоковете, малките пътеки и други подобрения.

Парите за всичко това идват от общината, но инициативата е на хората, те трябва да започнат процеса, допълва Бакалов.

Той е бил ръководител на приключилия наскоро проект „Балансирана градска среда“. Чрез него са обновени междублокови пространства в комплексите „Меден рудник“, „Възраждане“, ЦГЧ.

„Въпреки подобренията, много хора не са доволни. Едни искат пейки, други паркинг. Затова искаме инициативата да е на гражданите, те да кажат от какво имат нужда. Специалистите от общината да поставят рамката и да кажат какво може да се направи, така че да е според нормативните уредби. След това започва поетапното изпълнение на проекта. Той се одобрява и се започва работата по осъществяването му. В момента се работи около блокове 38 и 40 блок в комплекс „Изгрев“. Направен е тротоарът на блок 40 , а после влизаме и вътре в пространството“.

Оказва се, че синхрон между община Бургас и жителите може да се постигне. В този случай обаче, не трябва да се чака, а да се действа. Инициативата да дойде от нуждаещите се и техните представители в блоковете – управителите на етажната собственост.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...