Кой всъщност трябва да отговаря за токовите удари в "Сарафово"?

3967
Кой всъщност трябва да отговаря за токовите удари в "Сарафово"?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Носи ли единствено EVN отговорност за неочаквани спирания на тока в бургаския квартал "Сарафово"? Отговорът на този въпрос изглежда не е еднозначен.

Actualno.com получи информация от няколко източника, че най-вероятно проблемът се получава заради прелетни птици, които на големи ята мигрират в зоната на Бургаското езеро и кацат на далекопроводите. Там, обаче, се пресичат както далекопроводи със средно напрежение, за които отговаря EVN, така и далекопроводи с високо напрежение, които са собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Няколо села в Старозагорско се оплакват от токови удари

Жители на няколко села от Старозагорско вече втори месец са притеснени от честото прекъсване на тока, предаде БГНЕС. Електрозахранванет...

По информация от EVN за Actualno.com, през последните две седмици е имало едно спиране по далекопровод, за който отговаря ЕРП-то. За сметка на това обаче е имало няколко прекъсвания по мрежа, за която отговаря ЕСО.

Какво е решението - мрежата да мине под земята, само че има пречки пред това. Това е по-скъп вариант, инвестицията трябва да бъде одобрена като разход от КЕВР, а Комисията е доста стриктна по отношение на инвестициите от страна на ЕРП-тата, а освен това е възможно през определени терени да не може мрежата да бъде разположена под земята - защото е забранено, като например на терен с път.

Actualno.com разговаря и с Ниделин Недялков, който е главен експерт в община Бургас и отговаря за квартал "Сарафово": "От EVN казват, че още не са установили проблема, но най-вероятно той е локален и се дължи на птиците и основно на далекопровода, който захранва целия квартал. Въпросният далекопровод е мрежа с високо напрежение. Аз не съм експерт в тази област, но съм склонен да вярвам, че става въпрос на някакъв генерален проблем със захранването на целия квартал, защото всички спирания са на цялата територия, не е някъде локално. След като се вдигна медиен шум, се оказа, че и съседните квартали "Мина Черно море" и "Рудник", както и град Поморие имат някакви проблеми". От EVN обаче са категорични, че не става въпрос за проблем с мощността.

Според Недялков, проблемът няма връзка с летния сезон, защото тези токови удари не стават в пиковете часове на деня. Точно обратно, те се случват обикновено вечер и се разбира за тях от електронните часовници и други индикатори на уредите.

Електротехници за малко да убият мъж в севлиевско село заради грешка с таблото за ток (ВИДЕО)

Невероятен късмет е изкарал жител на село Шумата, Севлиевско, който за малко да пострада много сериозно и дори животозастрашаващо зарад...

Междувременно жителите на "Сарафово" организират подписка до EVN заради проблема. В подписката те настояват за адекватна реакция.

"Вече има няколко случаи на повредени уреди. Хора, които развиват бизнес в Сарафово се оплакват, че са повредени фризерите им, а също така, че спирането на електричеството води до рестартиране на компютри, и те не могат за 5-10 минути, да издават касови бележки. Друг проблем е, че собствениците на магазини, които работят до късно, се притесняват, че спре ли тока в магазина, камерите не записват и всеки може да прибере нещо без да го е платил", казва още Ниделин Недялков.

По думите му, той е изминал и дълъг път, докато се свърже с EVN. "И днес техни представители не присъстваха на срещата с жителите на Сарафово. Нашата комуникацията с тях е трудна, понеже всичко е централизирано в Пловдив, но мисля, че не е много редно. Все пак Бургас е голям град, а на територията на Област Бургас всъщност има един централен офис, който е в Бургас, един в Приморско и един в Несебър. Това също е проблем, заради който потребителите трябва да си търсим правата. И онлайн платформата им е много тежка, не може човек да си подаде жалбата, включително този телефон, който е националния им номер е с труден достъп. Днес, едно момиче от Сарафово сподели, че е започнала да им звъни в 9:00 часа и се е свързала към 16:00 часа. Може би това е политика на фирмата, но според мен не е правилна".

Каква точно е причина за проблема, предстои да се разбере, но жителите на квартала са решени да си търсят правата до неговото решаване.

Поредно село с проблеми с тока, било заради щъркели и сови

Пореден случай, при който цяло село излиза на протест заради проблеми с тока. Става въпрос за ловешкото село Александрово. Такъв случай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Мащабен ваканционен комплекс ще се издигне на Попския плаж на Царево

Шоу с дронове, музика и забавления очакват жителите и гостите на Бургас

Посред бял ден: Чакал се разходи из бургаския квартал „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Обвинен за блудства и изнасилване в Бургас получи условна присъда

Малчуганите от детските градини в Бургас ще отбележат Деня на българския спорт

Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас