X
 
 

Колите на бъдещето тръгват от Бургас

2692 0
photo of Колите на бъдещето тръгват от Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
„Баткомобил“ се наричат футуристичните коли, дело на двама ученици и двама преподаватели от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.

Сега екипът работи над трети модел, който е тип „триколка“. „Всички коли побират само по един човек и явно хората от близкото бъдеще трябва да са атлетични, за да влизат в тях“, казва един от създателите на новите автомобили Велин Георгиев, който е в 12 клас. За Actualno.com той добави още:

„Досега ние имаме направени две коренно различни коли, а в момента сме започнали да строим третата. С първия електромобил участвахме в Младежкото техническо изложение в Горна Оряховица, миналата година и спечелихме първо място. Сега, отново там, ще представим нашия нов втори автомобил, защото третият няма да бъде готов дотогава. Последният над който работим, няма нищо общо с нормалните коли, които виждате по пътищата. Ако първият и вторият приличат на автомобили, третият няма нищо общо с досегашната представа за кола. Той е тип „триколка“, стремим се да бъде максимално малък, лек, здрав и икономичен. Създаваме коли, които не са хибрид и няма никаква опция да се движат по друг начин освен само с чиста електоенергия. Ние харесваме такива автомобили".

Екипът е сплотен и работи с настроение. За това допринася и музиката, която звучи винаги по време на работа над колите на бъдещето. „С моя съученик и приятел Атанас Христов се допълваме в работата и се разбираме кой какво ще прави. Не липсват и смешните моменти, защото изработването на всяка кола отнема време. Първият електромобил направихме за пет месеца, втория за десет, а прогнозирам, че третият ще бъде готов към средата на следващата година“.

Велин Георгиев, Атанас Христов и Младен Георгиев работят заедно с техния ръководител инж. Красимир Кънчев. Най-новата им кола ще бъде с мощност 0,5 kW с алуминиево шаси, прозрачна и с по-луксозен дизайн.

Световното първенство в Лондон, в което екипът участва с втория си футуристичен автомобил е за технология и инженерство. В него студенти и ученици от различни държави представят енергийноефективни коли и се състезават с тях. В категорията „Електрически прототип, задвижван с батерия“, бургаският отбор спечели 19 място от участвалите 210 отбора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...