Концесията на плаж „Къмпинг Китен” е прекратена заради системни нарушения

5817
Концесията на плаж „Къмпинг Китен” е прекратена заради системни нарушения

Правителството взе решение да прекрати едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен”, сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг” АД, информираха от ведомствената пресслужба. Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора.

Установени са нарушения като непредставяне на банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за 2015 г. Не е представена и гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и комплекса от курортни ресурси и с охраната на труда през 2014 г. и 2015 г.

Нова санкция срещу "Фаворит" заради унищожаване на дюни - този път край Китен

Нова санкция отнесе ИФ "Фаворит" заради унищожаване на дюни. Скандалът гръмна днес, след като природозащитници алармираха, че в другия ...

Дружеството също така не е заплащало и дължимото концесионно възнаграждение на държавата за 2014 г. и 2015 г. Общата стойност на всички непогасените парични задължения по договора възлизат на близо 217 хил. лв., като в сумата влизат и дължими лихви и неустойки, съгласно договорните клаузи.

„Лазурен бряг” е бургаска фирма, чийто представител е Стамо Стамов. През миналата година възникна скандал, след като багер засипа пясъка на къмпинг „Китен” с пръст и камъни без разрешение. Тогава стопанинът на къмпинга Стамо Стамов заяви като причина за засипването отстраняване на дълбоките дерета, останали след пороите от по-миналото лято. Според него там нямало дюни, а къмпиращи площи, които се експлоатират още от 1972 г., пише Topnovini.bg.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче бяха категорични, че става дума за дюни и ще наложат глоба за тяхното засипване. Според екоинспекцията насипването е ставало със земя от близкия скат без никакви разрешения от Общината. Главният архитект на Приморско тогава заяви, че това е вид незаконно строителство, за което вече е съставен констативен акт.

През 2006 г. дружеството „Лазурен бряг” взе на концесия за срок от 20 години и други два къмпинга по Южното Черноморие - "Юг" и "Оазис". Там също имаше проблеми с незаконно строителство.

Приморско и Китен готови да блокират пътя Бургас - Царево

Стотици жители на Приморско и Китен излязоха днес на масов протест срещу концесия в морето за изграждане на голяма ферма за развъждане ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com