Лозаро-винарският сектор ще загине без държавна субсидия, твърдят от камарата в Бургас

4779
Лозаро-винарският сектор ще загине без държавна субсидия, твърдят от камарата в Бургас
Снимка: Pixabay

След броени дни се очаква да приключи гроздоберът в Бургаски регион. Това не е добра новина, защото при ползотворни сезони, той продължава и през месец октомври.

Самата реколта тази година, като високи захарни градуси, е добра, но само толкова. Специално в района на Бургас, особено на местата, които са по-близо до морето, е имало ежедневен вятър, наречен суховей. Той е продължил 15 дни, придружен с високи темпераури. Това е изсмукало сока от гроздето и сега то е много леко. Лозарите са предполагали, че поне добивите ще са високи но и това не се е случило, каза за Actualno.com, Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас. Тя добави още:

“Гроздоберът тази година не е добър за хората от Бургаски регион. Производителите няма къде да си пласират гроздето и изкупните цени са ужасно ниски. На нива, които не си спомням, а аз съм от 24 години в производството. Такава ниска цена например на сорта мускат отонел не съм видяла. Причината за това е, че винопроизводителите не могат да издържат на конкуренцията на външните пазари. В другите държави има изключително големи субсидии и масовите вина се предлагат на международния пазари на много ниски цени и нашите винопроизводители не могат да се наредят там. Във всички европейски страни системата е добре отработена, сочат нашите проучвания. Има субсидия на декар и на литър вино. При нас няма нито за едното, нито за другото. Не зная тази година как ще оцелее браншът“.

Лозаро-винарската камара в Бургас се опитва да помогне на производителите, като алармира обществото за проблемите. Последната инициатива е проведената среща между собственици на лозови масиви, винопроизводители и представители на различни институции, инициирана от областния управител Вълчо Чолаков. Всички са се обединили около тезата, че трябва да има държавна субсидия, да се помисли как този сектор да се закрепи, за да не загине. Срещата е приключила с писмо до министъра на Земеделието, храните и горите Десислава Танева. В него се изброяват проблемите и се изнасят факти като този, че над 150 000 нискоквалифицирани работници остават на улицата, а други 15 000 висококвалифицирани специалисти ще си намерят работа в други държави, поради проблемите в сектора. В писмото се настоява:“ Спешна намеса на държавата, за отпускане на субсидия на гроздопроизводителите чрез т.н. ”обвързано плащане” – на килограм реализирано грозде, доказано с документ, на по-ниска цена от 0,45 лв/кг да се добави стойност / субсидия/ от Държавата в размер на 0,25 лева на килограм. До момента няма никаква субсидия за производство на винено грозде и на вино“.

Все още това не се е случило и изкупните цени за килограм грозде тази година в региона са изключително ниски. За по-скъпите сортове грозде, те са около 40 стотинки, а за другите 20-25 стотинки.

Това наистина може да бъде фатално за производителите, които са вложили средства за да подновят лозята си, но няма да имат възвръщаемост. По 500 лева на декар е дал всеки производител, но съвкупността от природни фактори и незадоволителна политика са довели до сегашната ситуация и оцеляването на сектора тази година е под въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас