Медицински сестри от Бургас: Не ни прогонвайте в чужбина!

3079
Медицински сестри от Бургас: Не ни прогонвайте в чужбина!
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Ние сме сърцето на здравеопазването“ и „Не ни прогонвайте в чужбина“, бяха част от лозунгите, които държаха медицинските сестри в Бургас.

В протеста участваха медицински сестри от различни лечебни заведения.

„В момента ние сме се организирали сами. Нас не ни подкрепят дори синдикатите, защото там са предимно лекари. Много добре се знае, че те са лидерите, мислят повече за тях, отколкото за нас. Дори медицинската организация само ни подкрепя, но тя не ни организира. Толкова години чакахме на тази организация, но до сега – нищо. Сега се радвам, че това е истинския протест. Вярвам, че ще успеем“ , каза пред събралите се на протеста медицинската сестра Кристина Иванова.

Проблемът е един и същ от 30 години. Сестрите плащат безумни такси за да учат, а после започват работа на минимална работна заплата. Затова останаха повечето пенсионери. Според мен, най-малкото възнаграждение, което трябва да получава един стартиращ специалист, е две минимални работни заплати“ казва Режина Бахчеванова, която е сестра в белодробна в болница. На въпрос на Actualno.com, каква заплата получава, тя отговаря: „Заплатата ме е като на всички колежки. В частните болници се дава твърда заплата, независимо колко нощни смени си карал или колко празници не си бил със семейството си, а на работа. Навсякъде проблемът е един и същ. Ние сме преуморени, защото отделенията пращят от болни, а сме принудени да работим на две места“.

Д-р Лорис Мануелян е зам.-кмет по Здравеопазване, социални дейности и спорт в община Бургас. Той беше сред присъстващите на протеста. За Actualno.com, заяви: “Протестът на медицинските сестри е пред общината, но не е срещу общината. Общината е работодател на една част от сестрите, тези които са в детско и училищно здравеопазване. Ние си изпълняваме стриктно и отговорно задълженията и преговорите със синдикатите. В Бургас медицинските сестри, на които ние сме работодатели получават най-високите заплати в цялата страна. Но подкрепям всички останали, които не получават адекватно възнаграждение за труда си. Основната причини за това е недофинансирането на здравеопазването. Трябва също да се увеличат осигурителните вноски, да станат 12 процента. Държавата да се погрижи за тези хора, които не са здравно осигурени, за да не се харчат пари за тях от касата. Важно е да не се поставят лимити на болниците. Те заработват например пътеки за един милион лева, а им плащат 700-800 хиляди. Организацията в здравеопазването трябва да се промени основно, както и заплащането“.

Искаме да останем да живеем и работим в България, категорични са протестиращите медицински сестри. Условието за това обаче е, да се сложи край на унизителното заплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com