Министърът на транспорта: Ремонтът на летището в Бургас няма да е през летния сезон

2043
Министърът на транспорта: Ремонтът на летището в Бургас няма да е през летния сезон
Снимка: Фрапорт

Плановете на концесионера не включват затваряне на летище Бургас през активния летен сезон. Извършва се оценка и се търсят варианти за минимално въздействие върху трафика, като строителните работи е планирано да се извършват в максимално кратки срокове, но извън активния летен сезон (месеците ноември - април, когато трафикът е най-слаб), с цел да бъде сведено до минимум негативното въздействие върху туризма. Това сочи отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков до депутата Ивайло Вълчев от ИТН за предстоящия ремонт на пистата на летище Бургас.

Той е допълнил, че обществеността, кметовете на общини в Бургаска област и местните държавни органи ще бъдат информирани подробно на срещи, организирани от концесионера за предстоящите ремонти.

Уточнил е, че за 2024 г., наред с останалите предвидени от концесионера инвестиции, предстои рехабилитация на настилки в маневрената зона с вложение от 160 000 евро. В реконструкция и рехабилитация на пистата пък е планирано да се инвестират 580 000 евро, която де факто ще се осъществи догодина.

„Състоянието на пистата за излитане и кацане на летище Бургас е обследвано от международни консултанти, чието заключение е, че след повече от 40 години експлоатация и нарастващ трафик, съоръжението се нуждае от сериозна и съществена реконструкция и/или рехабилитация. за да бъде експлоатирано в съответствие с всички изисквания за безопасност“, допълва министърът.

Атаката

Припомняме, че има безпрецедентна атака срещу концесията на летище Бургас. Поводът за нея е планираната сериозна рехабилитация на пистата, която ще наложи затваряне на аеропорта за половин година.

Хотелиери и представители на местната власт от Южното Черноморие обвиниха концесионера, че съсипва бизнеса им и убива летището в Бургас, като пренасочва трафика към Варна.   

Обект на атаката е консорциумът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Това е компанията, която управлява летищата в Бургас и Варна по силата на договор, подписан през 2006-та за 35 години.

Заради загубите, калкулирани от летището в периода на ковид-кризата, започналата след нея война между Русия и Украйна, както и последвалата висока инфлация, през септември 2022 г. концесията за летище Бургас беше удължена с 5 години – до ноември 2046 г.

Дружеството концесионер е смесено предприятие - акционери в него са германската "Фрапорт" (60%) и българската "Химимпорт" (40%), част от влиятелната варненска група ТИМ.

От „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ вчера излязоха с официална позиция във връзка с медийните изявления от последната седмица.

В нея те уверяват, че като отговорен концесионер и работодател ще продължат да увеличават целогодишния трафик и свързаност на летище Бургас. А ремонтът на пистата няма да се извърши през активен летен сезон.

„Основен и планиран от съображения за безопасност проект е пълната рехабилитация на пистата. Не е взето окончателно решение по този проект и съгласуването с държавните органи не е преминало. В тази връзка „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД още веднъж уверява всички заинтересовани страни, че всяко преустановяване на полетите на летище Бургас, поради ремонтни дейности, ще бъде планирано изключително внимателно и потвърждава ангажимента си, че временното затваряне на летището за полети ще бъде за възможно най-кратък срок и няма да бъде през активен летен сезон! Избягването на въздействието върху трафика и туризма е основен приоритет, по време на рехабилитацията на пистата и всички други ремонтни дейности“, сочи концесионерът.  

Съобщава, че от началото на концесията през 2006 г. са инвестирали над 110 млн. евро в проекти на летището. Инвестициите за периода от 2022 до 2026 г. ще са над 50 млн. евро, от които вече са вложени над 7 млн. евро.

Те припомнят, че през зимата на 2011-2012 г. е направена пълна рехабилитация на пистата на летище Варна, довела до затваряне на полетите за близо половин година, през които трафикът беше насочен към летище Бургас.

И уточняват следното: „Летище Бургас е пътническо летище с ограничен карго трафик. През 2023 г. то е обслужило повече пътници от Летище Варна – както през почти всички години от 2006 г. насам – като такива са прогнозите и за 2024 г. Никога не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма“. 

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД подчертава, че единствено авиокомпаниите решават дали да разкриват или закриват нови маршрути или да увеличават или намаляват трафика по обем или в целогодишни линии. И че авиокомпаниите вземат решението си да използват летище Бургас единствено на базата на търговски съображения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com