X
 
 

Обединиха в обща платформа различни системи за информация на гражданите и гостите на Бургас

1612 0
Обединиха в обща платформа различни системи за информация на гражданите и гостите на Бургас
Снимка: община Бургас
Моделът „Умен град“ става част от обществения живот в Бургас. Той обединява начините на управление на различни дейности като мониторинг на околната среда, управление на мобилността, рискове от бедствия, видеонаблюдение на градски пространства, управление на отпадъци и други в една платформа.

Платформата е достъпна от днес на следния адрес: https://smartburgas.eu/bg. Очаква се тя да бъде и приложение в телефона на всеки желаещ.

Actualno.com разговаря с Даниела Алексиева, която е управител на Общинска компания “Иновационни системи – Бургас“ЕООД: „В процес на разработка е безплатно мобилно приложение на платформата. Но тя и сега е достъпна, където и да се намирате. Не е нужно да сте в дома си пред компютъра, спокойно може да се разглежда през мобилен телефон. Разликата е в това, че сега трябва първо да се влезе през интернет, да се напише адресът и тогава се влиза в платформата с линк. А след като се направи приложението всеки ще може да го свали от уеб магазините в мобилния си телефон“

Дружеството “Иновационни системи“ е създадено специално за въвеждане на иновативни технологии в община Бургас.

От Смарт Бургас в реално време се научава полезна информация за градския трафик, пътната обстановка, кои са улиците в ремонт, къде има места за спорт и други събития. Всеки може да се информира за свободните места за паркиране, начините за наемане на велосипед, подходящо ли е времето за разходка или плаж.

В информационното табло има още данни за чистотата на въздуха, нивото на водните басейни, къде да се изхвърлят разделно отпадъци. Наборът от интерактивни карти показва различни обекти според интересите на потребителя и дава възможност за избор, като всичко това може да се вид на един екран.

Платформата дава информация за актуални събития, културни и исторически забележителности, както и списък с мобилните приложения за Бургас. В модула за допитвания и анкети може да се споделят мнения и дават препоръки.

За инвеститорите се предлагат статистически данни за фирмите от бизнес картата на Бургас и информация за свободните терени в индустриалните зони.

Платформата все още не е завършена, тя е в развитие. Очаква се да премине през различни подобрения и да бъде допълнена с нови функции. Надеждите на създателите са, Смарт Бургас да стане още по-добър помощник на гражданите и да да ги накара да бъдат по-активни в дейностите, свързани с развитието на града.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално