Още 1600 пенсионери ще получат средства от община Бургас за фолклорни носии и художествена самодейност

3137
 Още 1600 пенсионери ще получат средства от община Бургас за фолклорни носии и художествена самодейност
Снимка: община Бургас

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма - "Активни пенсионери", която е по идея на кмета Димитър Николов.

Целта на програмата е да подкрепи активността, творческите прояви и самодейност на бургаските пенсионерски клубове, за да гарантира развитието им и да им предостави повече възможности за изява.

С това одобрените общо клубове в града стават 36, тъй като през лятото бяха одобрените първите 13 клуба след проведената първа сесия на програмата.

Димитър Николов връчи най-високото отличие на община Бургас на световноизвестния цигулар Минчо Минчев

Кметът Димитър Николов връчи най- високото отличие на Община Бургас "Ключът от кулата" на световноизвестния цигулар проф. Минчо Минчев....

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: сдружение "Българска асоциация на пенсионерите обединени" - Бургас, "Четирилистна детелина" в кв. Ветрен, сдружение "Учители и приятели по дух", клуб "Тодор Първанов" в Българово, "Златна есен" в с. Извор, ККП "Златна есен" в к-с "Меден рудник", "Морски звуци", "Чайка", ККП "Люляците" в с. Брястовец, "Зорница", "Приятели", "Изгрев", "Тракия" в с. Братово, "Никола Станчев" в с. Твърдица, "Три сестри" в кв. Банево, "Георги Димитров" в к-с "Братя Миладинови", "Детелина", "Кунка Драгоева", "Любен Каравелов", Пенсионерски клуб в с. Равнец, "Оптимист", Морски клуб "Маяк" и клуб "Тракия" в кв. Долно Езерово.

От тях единствено пенсионерски клуб "Златна есен" в с. Извор ще ползва средствата от програмата за поемане на транспортни разходи, свързани с дейността на фолклорния състав. Всички останали - 22 клубове ще подменят народните носии, с които концертират фолклорните им състави.

Програма "Активни пенсионери" ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас