Осветление в Слънчев бряг има само ако има туристи и по заявка

1197
Осветление в Слънчев бряг има само ако има туристи и по заявка
Снимка: iStock/Guliver

Не отговаря на истината разпространената информация, че заради спряно улично осветление обектите в Слънчев бряг – зона Изток, няма да приемат туристи за Великден. В момента тук няма туристоток и отворени туристически обекти, затова е спряно уличното осветление. Практика от години е, че извън летния туристически сезон осветлението се спира и пуска на сектори. Ако има заявления от хотели, че ще отворят през март, април, май, те заявяват това пред "Слънчев бряг" АД, съответно уличното осветление се пуска на сектори до и около тези обекти. Така, че няма причина за тревога и това е вън от всякакво съмнение, заяви за Actualno.com Мария Джерекарова – пиар на „Слънчев бряг“ АД.

От дружеството подчертаха, че извън активния сезон дружеството поддържа алейното осветление в зона Изток – там, където се регистрира поток от граждани и има административни сгради – по ул. „Първа“, по централна алея Кубан, както и от хотел „Свежест“ до полицейското управление. Още повече самите собственици на туристически обекти и хотели към момента не поддържат осветление в и около обектите си.

Уточниха, че към момента нямат заявка от нито един хотел, че желае да отвори за Великден, но това може да стане във всеки момент. Допълниха, че няма нужда от предизвестие, а само със заявка, защото включването отнема минути.

„При високата цена на енергията всяко едно търговско дружество, каквото припомняме е „Слънчев бряг“ АД, не генерира допълнителни разходи особено в период, в който няма активен летен сезон. За информация разходите за електричество за миналата година до 31 август 2022 г. са за над 202 000 лв. без ДДС, след приспадане на компенсациите. За сравнение за същия период на 2021 г. тази цифра е била малко над 85 000 лв. без ДДС“, допълни пиарът на дружеството.

На територията на зона Изток отлежава стар казус със собствеността и поддръжката на инфраструктурата. До края на 2008 година „Слънчев бряг“ АД извършва поддръжка на общата инфраструктура съгласно договори със собственици на туристически обекти, като цената на услугата се е определяла на база разгъната застроена площ на съответния обект.

От 2009 г. дружеството не получава такива приходи, тъй като собствениците на туристическите обекти отказват да заплащат такса. Аргументът им е, че след приватизацията са закупили прилежащите терени като урегулирани поземлени имоти, а заплащат местни данъци и такса смет в община Несебър. Другият им аргумент е, че има страшно много новопостроени обекти, които не са били обект на приватизация и те не дължат такава такса, така и те спират да я плащат.

Приходите на „Слънчев бряг“ АД, което е 75% държавна собственост, са от търговската му дейност, която се случва най-вече през активния туристически сезон, когато отдава тротоарно право, синя зона, места за паркиране и достъп до инфраструктурата на бизнес оператори. То няма собствени хотелски бази, ресторанти, не развива и туроператорска дейност.

В същото време инвестира годишно по 1,5 млн. лв. в поддръжка на осветление, охрана на комплекса, поддръжка на улици, тротоари, зелени площи - около 620 000 квадратни метра. Тази година започват доста мащабни инвестиционни дейности - подмяна на настилки, тротоари.  

Преди 2 години дружеството излезе на печалба за първи път от години, макар и семпла, като за него това било изключителен успех на фона на задълженията от 10 млн. лв. през 2008 година.

Нови задължения са натрупани в периода на ковид кризата, които в края на 2022 г. са сведени до 1,6 млн. лева.

Един специфичен риск за дружеството произтича от сегашната структура на активите. След продажбата на активите от електроразпределителната дейност, в баланса му с най-голям дял остават ВиК-съоръженията.

От доклада му за дейност през 2022 г. става ясно, че не са отчетени приходи от получените суми от ВиК Бургас в размер на 2,7 млн. лв. за 2015, 2016, 2017 и 2018 година. Те са обезщетение за ползване на ВиК-мрежата. Сумите постъпили по сметка на дружеството и са отчетени като „други задължения“, тъй като делата са приключили на втора инстанция Апелативен съд – Бургас.  Приходът от тези суми ще се отчете, когато делата приключат окончателно, както очаква дружеството – в негова полза, на последна инстанция ВКС, най вероятно тази година.

„Слънчев бряг“ АД има собствена фотоволтаична централа. Произведената от нея ел. енергия се изкупува от „ЕВН България Електроснабдяване” - АД. Договорът е сключен на 16 февруари 2010 г. и е със срок на действие 25 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас