Отворен урок в бургаско село показа що е то интеграция

13857
Отворен урок в бургаско село показа що е то интеграция

На 12 февруари 2015 год. във ІІ клас на ОУ„Христо Ботев“ – с. Трояново, общ. Камено педагози от училището и специалисти на РЦ Бургас представиха добри педагогически практики в интегрираното обучение  на деца  и ученици със СОП. Проведен  бе  поредния  открит урок по четене на тема „Снежен човек“ от Ханс Кристиян Андерсен. 

Наблюдаващи урока бяха: г–жа Галя Николова - старши експерт по начално образование, интегрирано обучение и специални училища, г–жа Антоанета Стоянова – директор на Ресурсен център – Бургас, г-жа Стела Стоянова – директор на ОУ „Христо Ботев“ с. Трояново, г–жа Владка Димитрова – главен учител в Ресурсен център – Бургас, г–жа Татяна Янакиева – педагог на зрително затруднени деца в Ресурсен център – Бургас, г–жа Стефанка Габровска – главен учител в ОУ „Христо Ботев“ - с . Трояново и специални педагози  от Ресурсен център - Бургас. Акцент в работата бе ОВК процес при дете със СОП. За пореден път педагозите се убедиха в резултатността от ранната превенция на нарушенията, екипност в работата и родителска ангажираност по проблемите на детето.

Ученето на музика развива по-добре мозъка

Доскоро се смяташе, че музикалното обучение има благотворен ефект основно върху развитието на когнитивните способности у деца и тийнейд...

Ученикът със СОП е за ІІ ра година в училище, но специални педагози са започнали работа с детето още в детската градина. В екипа са включени ресурсен учител, ПЗЗ, общообразователни педагози. За всички деца в училище са осигурени много добри условия за работа – приветливи класни стаи с богат дидактичен материал и квалифицирани педагози. Детето със СОП е адаптирано в училищната среда, добре прието и от съучениците си. В часа по четене с него се използваха: читанката, специално подготвена в началото на учебната година с уголемен шрифт за зрително затруднени, ограничителна рамка, листи с уголемен шрифт, на които бяха записани въпроси и указания, които то не може да прочете от дъската. Усилията на педагозите бяха насочени към активно включване на детето в работата на целия клас, развитие на четивните и речевите умения, подобряване на моториката.

Наблюдавайки урока, всички гости видяха едно напълно социализирано и ограмотено дете със специални образователни потребности, което се чувства добре в клас. Заслугата  за това е на  класния ръководител г – жа Груда Косева, ресурсния учител – г–жа Мариана Стоянова,  г–жа Недялка Иванова – старши възпитател и ръководствата на двете институции - училище и Ресурсен център. По време на конферирането педагозите споделиха факта, че роля за приобщаването на детето имат и родителите, които проявяват изключителна ангажираност и заинтересованост. Допълнително работят вкъщи по инструкции, зададени им от класния ръководител, възпитател и ресурсен учител. Всички педагози изразиха обобщено мнение, че в това училище и в този клас, интегрирането на дете със специални потребности не е проблем, а ранната превенция, добрата училищна среда и екипната работа са оказали съществена роля в развитието на детето със специални потребности. В заключение  г–жа Стела Стоянова отправи покана към г–жа Николова и г–жа Стоянова, следващата година по същото време, отново да посетят училището, за да отчетат последващите резултати в развитието на детето със СОП. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com