Плажът между Равда и Несебър осъмна и с ров

19478
Плажът между Равда и Несебър осъмна и с ров
Снимка: БГНЕС

Издигането на диги по българските плажове придобива нови разновидности. На плажа между Равда и Несебър освен дига се копае и ров.

"Ако в Созопол концесионерът построи само триметров вал, то на плаж "Академика", между Равда и Несебър, имаме нововъведение - отпред се дълбае и ров! Вероятно очакват други варвари да нахлуят откъм морето!" - това посочва в коментара си Тома Белев, от Асоциацията на парковете в България.

Официално подаден сигнал към институциите няма. Морската ивица е значително изядена заради бурите през последните дни. Дига не е изградена по цялата дължина, а само пред заведенията.

Представител на концесионера заяви пред bTV, че това се прави всяка година с цел опазване на брега и че не са взимали пясък от моретo. Добави и че има още довършителни работи, за да изглежда плажът добре. Поясни и че не знае има ли разрешително за дейността, както и дали има дюни.

Знакови туристи се отказаха от нашите курорти през това лято

Бургаската регионална туристическа камара направи анализ на изминалия туристически сезон. Цифрите сравняват различни показатели характе...

От Басейнова дирекция обясниха, че няма как да разберат дали едно подобно съоръжение е изградено от пясък от морето освен ако случайно не хванат машините в момента на действието, както се случи в Созопол.

За всички дейности по плажовете отговаря Министерството на туризма, но то не издава разрешения, нито контролира как се изграждат подобни съоръжения, само получават уведомления от концесионерите, че такива ще се правят.

Високите купчини с пясък, струпани пред заведенията на плажа, правят впечатление на малкото туристи край морето по това време.

"Това е грозно, грозно е… Вчера бяхме на разходка в Слънчев бряг - абсолютно същата работа е там, целият плаж е с диги, което не е нормално!", казва Димитър Начев – турист от Пловдив.

"Това е защита, мисля аз, за да не се разрушат постройките и стоянката за лодки", смята Надежда Петрова.

ДПС поиска да се върне нощния шум по морето, курортите не били "старчески домове"

ДПС внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, съобщи на...

"Това е ограждение от големи цунами, от голям щорм”,коментира шеговито Алексей Петров, турист от Русия. 

Собственици на близките хотели обясняват, че практиката да се строят пясъчни диги на плажа през зимата е от няколко години.

"Няма лошо, иначе заведенията ги отнася морето… на пролет разпръскват си пясъка и всичко е нормално. Този ров, всичко ще се заглади след седмица, няма да го има, ако продължава времето да бъде такова, след седмица всичко ще бъде равно до големите купчини", заяви Тодор Стойнов - собственик на хотел.

Плажът се стопанисва от дружество "Академика 2011" към Министерството на спорта. В почивния ден не успяхме да се свържем нито с концесионера на ивицата, нито с министерството.

Природозащитници обаче сигнализират, че изграждането на диги разрушава дюните.

След протест, държавата се отказа да даде на търг военен имот при Созопол

Министерството на отбраната прекрати тръжната процедура за продажба да поземления имот в местността "Герени" в Созопол. "Със заповед на...

"За нас е проблем, че се унищожават ембрионални дюни, защото няма никакви режими за тяхната защита, за разлика от останалите три вида дюни. Подобно действие се смята за строителство по смисъла на Закона за устройство на територията - подобни изкопи и насипи, които са над 30 квадратни метра и над един метър дълбочина, височина, така че там трябва да има разрешения за строителство", коментира Тома Белев - Асоциация на парковете.

От Министерството на туризма обещаха да извършат проверка.

Докато на Равда още няма реакция от институциите, на централния плаж в Созопол дига вече няма. Там местните жители се разбунтуваха срещу строителството и още докато багерът беше на плажа и гребеше пясък от морето, концесионерът беше глобен, а дигата развалена.

Стопанинът на плажа получи предписание да възстанови естественото състояние на брега. Установеното нарушение там беше, че дигата е изградена с пясък от морето и е нарушена целостта на брега.

От Министерството на туризма обясниха, че дигите са важни защитни съоръжения, които пазят ивиците и инфраструктурата от морски бури. Не е ясно обаче дали някой контролира как се правят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас