Профилактични прегледи за остеопороза в Бургас

3748
Профилактични прегледи за остеопороза в Бургас
Снимка: Getty Images/Guliver

Профилактични прегледи за остеопороза ще се извършват в Областния информационен център на 25 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Остеопорозата е позната като тихия убиец на костите на човешкото тяло. Заболяването засяга много повече жените, предимно над 50-годишна възраст. През последните 20 години медицината в световен мащаб прилага различни методи за профилактика на болестта. Жителите на Бургас ще имат възможност да се изследват за остеопороза и да получат полезна консултация от специалист. Профилактичните прегледи ще се извършват на 25 октомври от 09.00 до 12.00 часа в Областния информационен център на ул. „Трапезица“ (до жп гарата). Прегледът включва комбинирани изследвания за телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да чуят беседата „Научете своя риск за остеопороза“, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Комбинираните изследвания телесен състав – костна плътност са на цена 20 лв. и се провеждат след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Изследването за остеопороза е част от световната кампания „Запазете костите си – Защитете вашето бъдеще“. Тя се организира от Асоциация „Жени без остеопороза“ – член на Международната фондация по остеопороза – IOF, със съдействието на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ на Община Бургас.

Поморие се запозна по-отблизо с Европейския съюз

Област Бургас е сред първенците по усвоени средства от оперативните програми на Европейския съюз за изминалия програмен период 2007-201...

Световният ден на остеопорозата (WOD), който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Тя цели да постави остеопорозата начело в световната здравна проблематика, достигайки със своите послания до здравните професионалисти, медиите, отговорните лица и институции, както и общата публика.

Кампанията по повод Световния ден на остеопорозата призовава хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Тя се обръща и към здравните власти и медицинските специалисти да съхраняват здравето на костите на хората в населените места, където работят. Независимо от множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Запълвайки празнината между навременната диагностика и лечението, здравните професионалисти, властите и лечебните заведения могат да заработят заедно за намаляване на човешкото и социално-икономическото бреме, причинявано от фрактурите вследствие чупливост на костите.

В конкретен план кампанията за Световния ден на остеопорозата – 2017 г. ще прикани хората „Да запазят костите си – Да защитят бъдещето си“ с цел да популяризира информираността за остеопорозата и разбирането за огромния данък, който остеопорозата налага на бъдещето на отделния човек, ако остане недиагностицирана и нелекувана; разширява разбирането за връзката между остеопорозата и фрактурите, които могат да бъдат основна причина за инвалидизация и преждевременна смърт при възрастните хора; окуражава хората да разпознават рисковите си фактори и първата фрактура, като потърсят изследване и лечение когато е необходимо, за да защитят бъдещето си в дългосрочен план; подкрепя здравословното за костите хранене и движение като първостепенни за доброто костно здраве, както и разбирането за ролята на калция, на доброто хранене и редовните физически упражнения през детството и юношеството, когато костите се развиват; лобира за превантивна грижа в световен мащаб, която да позволи на здравните професионалисти и власти да „затворят“ празнината между ранната диагностика и лечение чрез критично отношение към случаите на недиагностициране и ненавременно или липса на лечение, липса на Свързани грижи за фрактурите за системно идентифициране и лечение на високорисковите пациенти, както и непридържане към лечението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас