Провал за двата паметника на Коджакафалията – "бащата" на Бургас

6211
Провал за двата паметника на Коджакафалията – "бащата" на Бургас
Снимка: Община Бургас

Провалиха се процедурите за идеен проект на скулптура на Александър Георгиев Коджакафалията и за изграждане на реплика на стария му паметник, обявени от община Бургас.

Градът в момента няма паметник на изтъкнатия бургазлия, наричан „Бащата на Бургас“. Това звание на Коджакафалията е признание заради щедростта и великодушието му, тъй като отдава целия си живот и богатство на Бургас и неговите граждани.

Изложба на Андрей Янев в бургаска галерия

Изложбата акварел на Андрей Янев е подредена в галерия „Неси“ в Бургас. От картините ни гледат очи, ангели и други същетва ...

Александър Георгиев (1830-1913 г.) е дарил на стотици бедни бургазлии парцели за застрояване, на общината и църквата безвъзмездно е отстъпил множество терени, на които са построени обществени сгради.

Двете процедури бяха стартирани в началото на август месец. Едната е обществена поръчка за проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията“. 70 833 лв. без ДДС беше пределната сума за осъществяване на проекта.

Тогава бе открит и конкурс за идеен проект за скулптура на Коджакафалията от бронз, камък или смесена техника. Максималният ресурс, определен от общината, бе 120 000 лева с ДДС. А целта на конкурса беше да се получат най-добрите творчески, обемно- пространствени и пластични решения.

Крайният срок за подаване на предложения в поръчката за реплика бе 10-ти септември. Срокът бе удължен със седем дни, но въпреки това не е била подадена нито една оферта. Това е причината с днешна дата процедурата да бъде прекратена. 

В конкурса за идеен проект на мемориал се е явил само един кандидат. Неговата разработка обаче е тотално отхвърлена от журито с председател Петър Парушев – началник отдел „Култура“ в община Бургас. В състава му влизат също Анелия Ангелова - юрисконсулт в Дирекция "Обществени поръчки", Ненчо Русев - представител на УС на "Дружество на художниците- Бургас", арх. Венета Иванова - гл. експерт "ГАТИ ", и Николай Дубаров - гл. експерт и художник в община Бургас.

Еклектиката на Бургас в снимки

Бургас отдавна не е само море, въпреки че около него се върти всичко. Пейзажът е различен на всяка улица. Ето една малка част от него. ...

Негативните констатации са няколко: идейното решение не отговаря на заданието; налице е несъответствие между графичното представяне и пластичния макет; ситуацията не изобразява връзката между паметника и заобикалящата го архитектурна среда; авторът не е представил проект, който да постави паметника в реалната ситуация, за да се даде точна преценка на вписването му в заобикалящата среда; обяснителната записка и текстовете, фигуриращи в графичната част относно символиката на пластичното решение, не съответстват на изработената пластика.

Според журито не може да се прецени дали паметникът се вписва убедително към заобикалящата го среда и активната пешеходна зона, която минава в непосредствена близост до отредения терен. Ситуирането на паметника с лице на север би довело до неговото недобро възприемане.

„Третирането на главата на А.Г.Коджакафалията е натурно и сантиментално за разлика от тялото, което е декоративно и условно. Смесени са два различни подхода на стилизиране. Вследствие на този стилов разнобой скулптурата губи своята хомогенност и цялост. Горната част на скулптурата носи психологическото въздействие, а частта от ръцете надолу предоставя само литературна информация. Макетът в мащаб 1:5 представя пластично третиране на тялото, което съответства на изпълнение от камък, за разлика от главата, която е решена като за изпълнение от бронз. В пластичното решение се открояват два композиционни центъра, което води до двусмислие и го прави трудно за възприемане. Елементът - храм в ръцете на А.Г. Коджакафалията, присъстващ в проекта за паметника, се превръща в доминиращ символ. Още повече, че в графичното табло е визуализирана конкретно църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ поставена в ръцете на фигурата. Изобразяването на А. Г. Коджакафалията в тази символика създава погрешно впечатление за ктиторски портрет или за строител, съградил с таланта си този храм. А.Г.Коджакафалията е подпомагал по свой си начин църковното настоятелство, като добър християнин, и това е само малка частица от огромната му дарителска мисия“, са също част от констатираните несъответствия.

Поради всички тези причини журито е предложило на 7-ми ноември единственият кандидат да бъде отстранен от по-нататъшно участие в конкурса.  

Припомняме, че това е втори опит да се възложи изработка на паметник на Коджакафалията в Бургас.

Бургас прави два паметника на своя "баща"

Два паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията – оригинал и реплика, ще прави община Бургас, съобщи кореспондентът на Actual...

Първият е от 2016 г., когато обявената обществена поръчка за проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия паметник. Тогава се е стигнало до избор на изпълнител – консорциум „Александър Георгиев Коджакафалията – 2016“. Участници в него са били „Бюро за урбанизъм, дизайн и архитектура – Кирилов и Шекеров“, Златина Попова – Юзбашиева, „Скайбилд“ – 2003“, ЕТ „Бедрок – ИН – Иван Ненков“, „Котаровстройй“ ООД, Кольо Кехайов, Георги Гьонев, Петър Пецин, Костадин Чалъков и Татяна Василева.

После обаче тръгва бурна обществена дискусия, като сред инициаторите са и част от некласираните участници.

На практика изборът на изпълнител не бе оспорен по Закона за обществени поръчки, по който е проведена процедурата, а с отворено писмо до кмета. В него се бяха подписали творците Митко Иванов, председател на Дружество на художниците-Бургас, издателят Николай Кожев, скулпторите Златан Стоилов и Добрин Вътев и архитектите Явор Стоев и Васил Дончев, част от които пряко ангажирани с некласираните предложения.

Според тях избраният проект не отговарял на заданието. По изискванията на поръчката трябва паметникът да бъде изработен от идентичните на оригинала материали, като се включат трите запазени елемента от оригиналния монумент, които да се реновират и използват в градежа на репликата. Пластичното решение трябва да бъде копие и в малкия детайл, с достатъчно добро пропорциониране на всички елементи един към друг.

В писмото си те пишат, че в предложението на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016" се предлага релефно (обемно) неканонично изображение на Коджакафалията (който е бил дълбоко религиозен православен християнин), несъществуващо в оригиналния паметник.

Осветиха реставриран войнишки паметник в старозагорското село Маджерито

Изграденият през 1926 г. в памет на 27 мъже от селото, загинали в Балканската и Първата световна войни, паметник започнал да се руши. В...

Според творците това създава крещящо противоречие с търсения максимално близък до автентичния образ. В този смисъл не може да бъде изпълнено изискването на Възложителя паметникът да бъде реплика или точно копие.

Отвореното писмо предизвика скандал и кметът Димитър Николов прекрати конкурса, обявявайки, че нов ще бъде обявен когато бургаската общественост бъде единодушна по въпроса.

„Предвид появилите се в публично пространство противоречия и обществено недоволство, основно от инициаторите на възстановяване на паметника на Александър Георгиев- Коджакафалията, по отношение идеята на авторите, участващи в ДЗЗД „АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ- КОДЖАКАФАЛИЯТА - 2016“ за използване на оригиналните камъни, считам, че целта на възлагане на обществената поръчка се компрометира. Възлагането на обществени поръчки е дейност с изключително висок обществен интерес, поради което възложителят е длъжен във всеки един момент да държи сметка за факти и обстоятелства, които биха довели до компрометиране изпълнението на договор, сключен в резултат на обществената поръчка“, е посочено в мотивите за прекратяване от 27 юли 2016 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Великденска багрилница на открито донесе цветно настроение в Бургас

За великденските празници в зоопарк Бургас ще има специална празнична програма за посетителите

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Остров Света Анастасия дава старт на летния сезон на 4 май

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас