X
 
 

Първата машина за чистене на книги ще бъде купена за бургаска библиотека

1496 0
Първата машина за чистене на книги ще бъде купена за бургаска библиотека
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Регионалната библиотека "П. К. Яворов" е най-голямата библиотека в Бургаска област. Тя обаче отдавна е надхвърлила познатите на всички услуги и изпълнява функциите на духовно средище. През изминалата година, най-старият културен институт в региона, отбеляза 130 години от създаването си.

За Actualno.com директорът на библиотеката Мария Бенчева заяви: “Хората все още не знаят какво е библиотеката в днешно време и какви са новите й функции. Освен всичко друго, тя е информационен и социален център. Тук идват хора, за да не са самотни, а имаме и читалня за социално слаби. В същото време много млади хора идват, за да получат нови знания.“

В библиотеката наистина се случват много интересни неща извън традиционните услуги.

„За по-големите навлизат новите технологии в библиотеката. Имаме интерактивна пясъчна кутия, която е единствена за библиотеките в България. Тя помага да се пресъздадат релефи и може да се види какво се случва със земната повърхност, когато се намеси човекът. Имаме 3D принтер и скенер, роботи за програмиране“, разказва Бенчева.

С пълна сила функционира и занималнята за малките в детския отдел през летните месеци. Там, освен да четат, те участват в работилници и инициативи като „Нощ в библиотеката“, все начинания, които привличат най-младата аудитория.

Мария Бенчева добавя, че няма друга такава културна институция, която да обхваща всички възрасти - от най-малките до най-възрастните хора. Всеки си намира занимание и е добре дошъл. На разположение на читателите са 605 хиляди книги и постъпват нови.

„В момента приключваме проект за нови книги към Министерството на културата. Стремим се да удовлетворим търсенията на читателите.“

И още нещо, с което библиотеката ще е първа. Това е грижата за старите книги.

„В процес на преговори сме за купуване на машина за чистене на книги. По този начин ще се погрижим за старите книги, ние не ги забравяме. “, казва директорът на библиотеката.

За никой не са тайна проблемите на Регионална библиотека "П. К. Яворов". От години тя се помещава на четири различни места в Бургас. Само преди дни стана ясно, че в бюджета на общината е предвидено сградата на така нареченото немско училище, да се превърне в библиотека. Веднага след това започна и полемиката, повдигната от архитекти. Те настояват фасадата на постройката да се запази.

„Не съм архитект и не съм специалист. За нас е важно как ще бъдат ремонтирани помещенията и да има сигурност за книгите. Нищо повече не мога да кажа по темата. Нека професионалистите да решат“, споделя Мария Бенчева.

Дейностите на библиотеката продължават да бъдат нови и предизвикателни, но и с поглед към миналото. Рожденият ден на големия поет и патрон на библиотеката Яворов ще бъде почетен подобаващо. На 14 януари, заедно с ученици от училище "П. К. Яворов", ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на поета, която се намира на входа на сградата на библиотеката на улица „Богориди“ в Бургас.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители