Рядък вид прелетни птици се засели край Бургас

14701
Рядък вид прелетни птици се засели край Бургас
Снимка: Зелени Балкани

Тази година някои прелетни птици се върнаха по-рано в България и вече заеха гнездата си. Едни от тях са белошипите ветрушки. Първата завърнала се птица е мъжка и беше тук 25 февруари. Благодарение на положените усилията от екипа на Зелени Балкани, изчезналият вид беше възстановен в района на Сакар. Оказа се обаче, че птиците са избрали за свой дом и място край Бургас.

Actualno.com научи добрата новина от Градимир Градев, който е ръководител на проект в Зелени Балкани:“Тези птички бяха изчезнали като гнездящи от България и ние ги възстановихме в района на Сакар. Малко по-късни намерихме една неизвестна до момента колония в района на рафинерията край Бургас, в самата производствена площадка. Това е второто място където птиците гнездят със сигурност у нас. Там колонията е по-малка, състои се от няколко двойки. Съвместно с нефтозавода работим за тяхното подпомагане, поставили сме им къщички. Имаме птица от там, която е маркирана със сателитен предавател, тя все още е в Африка, но произхожда от тази колония“.

Заради липсата на безпокойство от страна на хора и бракониери птиците са намерили спокойствие и гнездят в територията на завода. Те ловуват в близките ниви като се хранят с насекоми, малки гризачи и влечуги.

На въпрос на Actualno.com на какво се дължи ранната поява на щъркели тази година Градимир Градев отговори така: “На много места в страната имаше зимуващи щъркели. Едно от тях е село Белозем, което е обявено за европейско село на белия щъркел. Там птиците бяха забелязани в края на февруари и началото на март. Обяснението е, че изкараха зимата в региона и когато са в територията по-бързо заемат гнездата си. Те сега стягат гнездата, рано е да снасят яйца, ще сформират двойки, но ги има на много места. Времето е по-топло, успяват да намират храна, защото водоемите не са замръзнали.Подобно е положението с белошипи ветрушки, които също са мигриращ вид. През зимата са в Африка, а през лятото пристигат тук. Птиците с които ние работим вече си изградиха навик и идват още преди първи март в района. Забелязва се, че едни и същи птици пристигат по едно и също време 21-22 февруари“.

Екологът и неговите колеги се надяват броят на завърналите се птици да се увеличи, да се сформират двойки и да бъдат отгледани малки белошипи ветрушки.

През последните няколко дни екипът на Зелени Балкани е преброи повече от 20 белошипи ветрушки летящи над село Левка, Свиленградско. Проектът „Възстановяване на белошипата ветрушка“ е започнал през 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com