Собственици и община Бургас в спор за парцел

5813
Собственици и община Бургас в спор за парцел
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Собственици на земя и все още непостроени апартаменти в комплекс „Възраждане“, излязоха на протест пред община Бургас. Причината е спряното преди три месеца строителство на кооперация със заповед на кмета Димитър Николов, защото строежът попада в двора на училище „Любен Каравелов“.

Според потърпевшите е точно обратно – училището е завзело част от тяхната земя. За Actualno.com Радка Стоянова, която е бъдещ собственик на апартамент в кооперацията, заяви:“ Това е пълно безхаберие. Имаме разрешително за строеж и то не от няколко години, а много отдавна, и след като излезе, предприемачът започна да работи. Но се оказва, че училището са навлезли в собствеността на гражданите, които са включени в този обект и строежът беше спрян“.

Исканията на протестиращите са или да получат ново петно за строеж на кооперацията, или оградата на училището да освободи надвзетата площ на собствениците.

„Обърнахме се към всички институции и изчаквахме достатъчно дълго време. Но никакво действие не беше предприето, не сме получили покана за разговор за замяна на нашия имот. Затова сме тук, за да може обществото да чуе ясно, че в момента се краде имот. Имотът не е бил никога част от двора на училището. Това беше внушено по изкуствен начин, за да може обществото да бъде настроено срещу нас. Оградата на училището беше премахната, защото технологично е невъзможно да бъде запазена. И за да не бъде разрушена, след разговори с ръководството на училището е имало договорка, къде да се запазят металните елементи и след като свърши първоначалният етап на строителството, оградата отново да се изгради от строителя. Не е вярна информацията, че разстоянието между кооперацията и училището е 70 сантиметра, лъжа е. Всички строителни документи са одобрени от община Бургас. Дадена е строителна линия, а сега какво се случва в нашата държава?", пита Антоанета Мушкова, един от собствениците на земята.

„След 9 септември 1944 година е било “в името на народа“, а сега се казва „поради обществения натиск“. Ние се съгласихме за евентуална замяна, но нищо не ни се предлага. Затова искаме нашия си имот. Ако толкова много държат на него от общината да го вземат, нека да бъдат така добри да ни предложат друг, ние да го одобрим и тогава да има справедлива замяна. Когато бяхме на разговори при кмета Димитър Николов той каза, че ще търсят виновните и ще ги накажат. Но нас това не ни устройва. Ние си искаме имота и да не се постъпва както се е постъпвало преди – с национализация. По конституция, частната собственост е неприкосновена“ , казва Николай Мушков, собственик на земята.

С протестиращите се срещна директорът на отдел „Имоти“ в община Бургас Живко Димитров. Той заяви, че собствениците ще бъдат обезщетени, след като започне процедура по отчуждаване. "Допуска се възможност това обезщетение да бъде и имотно при заявено съгласие на съответните собственици, но чак на етап одобрен Подробен устройствен план. Според общината има два варианта - изплащане на сума по пазарни цени на имота или замяната с друг терен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас