Странен договор с австрийци замазва очите на ЕК?

3129
Странен договор с австрийци замазва очите на ЕК?
Снимка: ВиК - Бургас

Странен договор с австрийската компания „Умвелтбудесамт ГмбХ“ за 960 000 лв. с ДДС е сключило „ВиК“ ЕООД – Бургас.  Той е за разработване на специфични и подробни природозащитни цели за защитените зони от „Натура 2000“, засегнати от „Интегриран воден проект за област Бургас“.

Самият интегриран воден проект на Бургас е на стойност почти половин милиард лева – точно 459 330 577 лв., като Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) обезпечава безвъзмездно 323 691 316 лева от тях. Допустимият период за изпълнение на проекти по нея е 31.12.2023 г.

„Със свои писма от 23.06.2020 г. и 16.10.2020 г. службите на Комисията изискват от страна на УО на ОПОС допълнителна информация, свързана с извършените процедури по оценка на въздействието върху околната среда, липсата на специфични консервационни цели за защититените зони, в обхвата или в близост на които са предвидени интвервенции по Проекта, оценката на кумулативния ефект от реализацията на Проекта върху видовете и местообитанията – предмет на опазване в засегнатите зони от националната екологична мрежа Натура 2000. 

Представената от страна на Възложителя и УО на ОПОС допълнителна информация не е възприета като задоволителна от ЕК и определянето на специфични природозащини цели за засегнатите от проекта защитени зони и извършването на подходяща оценка на въздействието върху околната среда е определено като предварително условие за финансиране и реализация на тази част от инвестиционните намерения, които се реализират в обхвата на зони от екологична мрежа Натура 2000. Въпросите, свързани с определяне на специфични природозащитни цели, разрешаването на които се явява условие за положителна оценка и одобрение на проекта от страна на ЕК, изискват неотложни действия и ангажимент на компетентните по ЗООС държавни институции“, се сочи в мотивите за стартираната по вид процедура.

Водна криза на "Елените" за настъпващия летен сезон - защото общината е мащеха или не само?

Курортен комплекс "Елените", както и туристически и други обекти в близост, са без питейна вода и има сериозна неяснота докога ще продъ...

Защо договорът е странен обаче?

Първо, защото изобщо не става ясно как точно тази фирма е избрана за изпълнител.

Решението за откриване на процедура е от февруари месец тази година чрез механизма „Договаряне без предварителна покана за участие“, а названието ѝ не фигурира във въпросното решение. При тази процедура се посочва фирмата, поканена да проведе договарянето.

Второ, защото становището на Агенцията за обществени поръчки е накратко казано неодобрително за избрания механизъм на възлагане.

Трето, защото въпреки негативното становище на АОП, договор е подписан.

Големите митове за "Натура 2000" - национализация на земята и забрана да се прави каквото и да е

Проект, насочен към ползите от екологичната мрежа "Натура 2000" и защита на дивите орхидеи в района, изпълнява екип от община Смолян. В...

Четвърто, срокът на поръчката е 12 месеца, договорът е подписан на 2-ри август, а ще действа от 1-ви септември 2021 до 31-ви декември 2022 г. – тоест 16 месеца.

Пето, самото естество на договора. Той е за разработване на природозащитни цели в защитените зони. При допустим период за изпълнение на проекти по ОПОС до края на 2023 г.  и срок за дейностите по „Натура 2000“ до края на 2022 г., излиза, че голяма част от строително-монтажните работи ще се извършват паралелно с дейностите в полза на защитените местообитания и видове. Това или ще ги обезсмисли в значителна степен, или няма да има време да се приложат експертните съвети за опазването им.

Шесто, работата, свързана с опазване на видовете и местообитанията, с оценката за въздействието върху околната среда е трябвало да се свърши преди години, във всички случаи преди да започнат строителните дейности. В случая редът е объркан, или както се казва "каруцата пред коня". 

Повече подробности за несъответствията по тази поръчка се откриват в становището на АОП, което не е взето предвид от възложителя (Цялата процедура, заедно с обявлението, становището на АОП и договора може да видите  ТУК)

Actualno.com направи опит да се свърже с ръководството на „ВиК“ ЕООД – Бургас, но безуспешно. Медията ни ще предостави възможност на засегнатите от публикацията страни да изразят своята позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com