Внасят обвинението за атентата на летище "Сарафово" 3 години и 6 месеца по-късно

3713
Внасят обвинението за атентата на летище "Сарафово" 3 години и 6 месеца по-късно
Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт по делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас от юли 2012 г. ще бъде внесен в съда най-късно до средата на януари следващата година. Това съобщи ръководителят на Апелативната прокуратура в града Любомир Петров, цитиран от БНР.

Обвинението ще бъде срещу двамата съучастници на атентатора, които също са чужди граждани.

Отново удължиха разследването на атентата в Сарафово

Разследването на бомбения атентат на бургаското летище в Сарафово отново е удължено. Новият срок за приключването му е 25 август, съо...

Петров коментира обвинението за дългия срок на разследването на терористичния акт. "Три години и шест месеца, вярно от този атентат, почти, не е толкова дълъг период от време. Нямате представа каква огромна по обем работа е извършена, за да се установи самоличността на лицата, за които предварително е нямало абсолютно никакви данни, включително за установяване самоличността на взривилото се и двамата помагачи", каза той.

"Това са над десет международни следствени поръчки. Всяка една такава поръчка трае поне няколко месеца. Така че период от три години и шест месеца въобще не е голям затова дело. Важното е, че сме на финала", каза той.

Израел, Франция, САЩ, Ливан, Холандия и Австрия са сред държавите, от които е търсена международна помощ за разследването на атентата. Лицата, които ще бъдат привлечени като обвиняеми, не са задържани и делото ще се гледа по реда на задочното производство, обясни апелативният прокурор Любомир Петров.

През юли се навършиха 3 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летището, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, който е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души. 

Дават сертификат за пристанищни услуги на рибарското селище в "Сарафово"

Следващата седмица рибарското селище в бургаския квартал "Сарафово" ще подаде документи в Изпълнителна агенция "Морска администрация" з...

Престъплението беше заклеймено от всички световни лидери и големи световни организации. Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула".

У нас на 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата в "Сарафово"са приключили. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас. На 25 юли 2013 година, за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.

На 20 февруари 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. "Третото лице пряко е участвало в атентата", уточни той.

На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

Хизбула хвана двоен агент, може би свързан с атентата в "Сарафово"

"Хизбула" задържа свой агент, оказал се информатор на "Мосад". По данни на ливанската англоезична медия "Дейли стар" той стои зад ате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас