Водолази от цяла България против наредба на Министерството на транспорта

6933
Водолази от цяла България против наредба на Министерството на транспорта

Водолази от цяла България се обявиха против наредба на Министерството на транспорта, която позволява изваждане и нарязване за скрап на потънали кораби, без оглед на тяхната историческа или туристическа стойност, съобщава Дарик нюз. С отворено писмо до министерствата на транспорта, културата и екологията те настояват да бъде спряна тази наредба и да започне спешна дискусия по темата.

Вече има четири предложения за изваждане от морското дъно на кораби по нашето Черноморие. Водолазите настояват областните управители на Бургас и Варна да откажат одобрение и временно да спрат Наредбата, въпреки, че в тази дейност на практика няма нищо незаконно. Освен изключително ценни обекти на подводен туризъм, тези потънали кораби играят и пряка роля в екологичното равновесие, твърди гмуркачът Стефан Цинцарски, давайки пример с потопения до остров Свети Иван рибарски кораб "Пионер".

Морето наистина е най-опасно до 2 август

Оказва се, че това не е просто мит от едно време, а истинска тенденция, свързана с реалността. Това потвърди директорът на Водно- спаси...

Широко известен е големият интерес на дайвърите към потопения във Варненския залив бивш самолет на Тодор Живков. Освен изброените ползи за икономиката, екологията и историческата памет, възможно е България да търпи и международни санкции, ако 77- те потънали обекта в Българската част от Черно море бъдат извадени и нарязани на скрап, съобщи любителят на подводните спортове Любен Дилов-син. Причината е, че потънали от подводни мини, независимо по време на война или не, те имат статут на военни гробища.

От тримата министри, към които е изпратено протестното писмо, засега е реагирал само този на културата Вежди Рашидов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com