Забраниха на родители да носят торти в детските градини

18843
Забраниха на родители да носят торти в детските градини
Снимка: община Бургас

Още една стъпка в посока на здравословното хранене предприеха законодателите. Тя е свързана с намаляване на количествата захар, които децата трябва да приемат. Мерките са наложителни, особено за най-малките. Служители в детски градини са свидетели на факта как почти всеки ден някой от техните възпитаници има рожден ден или друг празник и тортата е задължителната почерпка за децата. Сладкарските изделия обаче не са съобразени с дневния прием на захари за подрастващите и това може да отключи различни заболявания.

Actualno.com разговаря с д-р Иванова, която е диетолог и експерт по здравословно хранене: ”Борбата с детското затлъстяване започва още в ранна възраст чрез примера на семейството. Не може вкъщи да се храним неправилно, а да искаме детето да яде здравословно.Терапията на затлъстяването е комплексна. Това, че ще се ограничи внасянето на торти, пасти и други продукти, е много добро решение но ако детето продължава да се храни по същия начин в семейството няма как да се преборим с детското затлъстяване. Ограничението е по-скоро начин да формира ново поведение и на родителите и на децата. Нека да се празнува, но да има повече плодове, зеленчуци, смутита. Да се влагат естествени плодови захари или стевия, която е билка, така че е много добре да се използва при приготвянето на лакомства“.

Според диетолога, детското затлъстяване вече приема формата на епидемия. „Освен диабет тип едно, който е вроден, при децата се среща и диабет тип две, който е характерен за хората в зряла възраст и това е много тревожна тенденция. Затлъстяването се лекува с комплексен подход, който включва хранене, движение, промяна в стила и начина на живот и то на цялото семейство. Процентът на затлъстяване сред децата е голям и той расте с всяка година, за съжаление“, добавя д-р Иванова.

Наредбата за здравословно хранене се отнася за децата от 3 до 7 години. Тя е приета от Народното събрание и обнародвана в Държавен вестник. С нея се забранява консумирането на торти и други сладкарски изделия, съдържащи свободни захари, които не са приготвени в детската градина.

В Бургас от години се полагат усилия в посока здравословно хранене на децата, провеждат се различни инициативи, с които се цели самите децата да получат правилно възпитание по отношение на храната.

Общината е уведомила детските градини в Бургас за влязлата в сила промяна на Наредбата за здравословно хранене, която среща подкрепа и от родителите. При добро желание и с мисъл за бъдещето на децата винаги могат да се намерят варианти за почерпка, които да заместят тортите. Изобилието от плодове, леки сладкиши със здравословни заместители на захарта са само част от възможностите, които ще направят празниците в детските градини незабравими и полезни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com