Захарният завод край Бургас окончателно затваря, 30 служители са съкратени

8223
Захарният завод край Бургас окончателно затваря, 30 служители са съкратени

Около 30 служители на „Бургаски захарен завод” са съкратени наведнъж, което на практика означава, че предприятието окончателно затваря врати.

Работниците са освободени внезапно от 1 февруари, като са получили по две заплати обезщетение. Обещан им е и още един надник за месец март, ако през това време не си намерят препитание. На работа засега остават да се водят само директорът Ангел Гаргаджиев и още 6-7 служители, повечето от които са пред пенсия, пише Topnovini.bg.

В още три бургаски училища ще се провежда кампания за безопасен интернет

Кампанията за сигурността на децата в интернет - "Кой стои срещу мен в мрежата", продължава в още три бургаски училища. Това са ОУ "Най...

Заводът, който се намира в село Свобода, община Камено, отдавна не работи с пълен капацитет. Той се води собственост на фирмата „Бългериън шугър къмпани”, чийто управител по документи е Илия Василев Георгиев.

Не е тайна обаче, че това е една от фирмите на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Освен бургаския, предприемачът притежаваше още три захарни завода у нас – в Девня, Русе и Долна Митрополия. Те обаче отдавна са затворени и дори са нарязани за скрап. Запознати прогнозират, че същата участ очаква и предприятието край Камено.

Бургаският захарен завод има интересна история. Той е създаден преди повече от век от чешка компания, като след 9 септември 1944 г. е национализиран. Предприятието е приватизирано през 1993 г. от Мултигруп, собственост на вече покойния Илия Павлов. Корпорацията заплаща за завода 140 милиона лева и поема задълженията на бившето държавно дружество от още 156 милиона.

През периода 1994-1998 г. заводът е в основата на една от най-големите контрабандни операции в новата история на България. Според разследващите от звеното за борба с организираната престъпност щетите за държавата достигат 52 млрд. лева. Хиляди тонове нерафинирана захар са внесени през пристанище Бургас без документи и впоследствие се изнася преработена продукция с чиста печалба.

1400 деца в Бургаско получават стипендия за отличен успех

1367 ученици от Община Бургас получават стипендии за отличен успех. Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас зам.-кметът ...

Заводът е доведен до фалит и през 2003 г. спира работа. След смъртта на Илия Павлов предприятието става притежание на Гриша Ганчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас