Завод за зелен водород иска да строи Прокопиев с датчани, областният на Бургас го спря засега

3442
Завод за зелен водород иска да строи Прокопиев с датчани, областният на Бургас го спря засега
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Предварително съгласие за продажба на имот с площ 2 млн. кв. метра в село Равнец даде местният парламент на Бургас - за изграждане на завод за зелен водород, но областният управител Стойко Танков спря процедурата. Целият имот в индустриалната зона на Равнец е с площ 3 524 038 кв. метра.

Уведомлението за инвестиционно намерение в община Бургас постъпва през март месец. То е от фирмата "Бургас Хайдръджън" ЕАД, собственост на "Еура Енерджи" АД с действителни собственици Иво Прокопиев и датчанина Йенс Расмусен.

Намерението е за изграждане на завод за зелен водород по метода на електролизата, чрез използване на енергия от възобновяеми енергийни източници. То е заявено пред Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за  клас А и за него е получено удостоверение.

Със санкцията на местния парламент – с 35 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се", в началото на април бе разрешено изменение на подробния устройствен план според представеното задание за проектиране. Планираната инвестиция в проекта е 130 млн. лева., като всички разходи по събарянето на опасните сгради и облагородяване на терена са за сметка на вложителя. В обекта се плануват над 65 високоплатени работни места.

Имотът на бившето летище Равнец бе предоставен безвъзмездно на община Бургас с решение на Министерския съвет от 26.01.2017 г. за реализиране на дейности, свързани с трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение. Договорът за прехвърляне на терена е от юни месец 2018 г. между общината и областния управител на Бургас.

Поставени са няколко условия за терена: да не се продава, заменя, дарява, да не се внася като непарична вноска в капитала на търговски дружества; да не се учредява право на строеж или право на ползване върху него; да не се извършва икономическа дейност; да се запази функционалното предназначение на летателните полета.

При нереализиране на дейностите в продължение на 5 години от предоставянето в собственост на имота, община Бургас трябва да върне собствеността на държавата. 

Въведените забрани за разпореждане с имота не се прилагат в две хипотези: при реализиране на обекти, необходими за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение при съобразяване законодателството и правилата на държавните помощи, или в случаите по чл. 22а от Закона за насърчаване на инвестициите в полза на инвеститор, получил сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.  

Япония тества влак, задвижван с водород (ВИДЕО)

Най-голямата японска железопътна компания „JR East” представи влакът „Hibari”, задвижван с водород. Той беше по...

Според вносителя на докладната – кметът на Бургас, въпросното инвестиционно намерение отговаря на условията, поставени от държавата. В намерението на инвеститора е посочено, че партньори на проекта са консорциум от технологични фирми, като водеща ще е една от най-големите датски енергийни групи, лидер в производството и съхранението на зелена енергия и зелен водород.   Уточнено е, че с реализацията на проекта ще се създадат условия за развитие на въглеродно неутрална зона и привличане на нови международни инвеститори, за които наличието на евтина и зелена енергия е водещ параметър за тяхната конкурентоспособност. С производството на зелен водород община Бургас и региона ще се наредят сред водещите европейски градове и региони, производители на горивото на бъдещето в ЕС и в развитите държави в света, е посочено още в мотивите на вносителя.

Предвидено е по проекта изграждане на довеждащата инфраструктура до терените и инсталацията за производство на водород, фотоволтаична електроцентрала, която приоритетно ще захранва електролизьорите, инсталация за производство на зелен водород, административни сгради, център за мониторинг, управление и администриране.

Срещу това инвестиционно намерение обаче е изпратено писмо от министъра на отбраната Драгомир Заков. Той е упоменал ограничителните условия при прехвърлянето на имота, основното от които е запазване на функционалното предназначение на съществуващите летателни полета – две писти за излитане и кацане.

По думите му запазването на функционалното предназначение на летателните полета на авиобаза Равнец означава, че тези две писти следва да могат да се ползват по предназначение за военната или за гражданската авиация в случай на необходимост (напр. извънредно положение, военно положение или положение на война).

„При ползването на една писта по предназначение се включва не само ползването на трасето на пистата, очертано по външните ѝ граници, но и ползването на пероните, пътеките за рулиране и чувствителните зони на навигационните средства, разположени в границите на летищната територия. Не трябва да се забравя, че всяка една летателна писта има и сервитутна зона по закон. Реализацията на каквото и да е инвестиционно намерение, засягащо територията на бивша Авиобаза Равнец, следва да се допусне само след детайлен анализ на обхвата на летателните полета, сервитутните им зони и съществуващата надземна и подземна техническа инфраструктура, необходима за запазване на функционалното предназначение на пистите“, е посочил Заков.

Европа се обръща към „зелен“ водород

ЕС скоро може да увеличи производството си на „зелен“ водород, тъй като производствените разходи изглежда ще паднат. Това о...

"Затова, - пише още той, е необходимо изрично становище не само от ръководеното от мен ведомство, но и от Министерството на транспорта и съобщенията, в частност Главна дирещия "Главна въздухоплавателна агенция", органите на Министерството на околната среда и водите и всички други държавни органи, които имат компетентност, с оглед конкретното инвестиционно намерение".

Подобен анализ до настоящия момент не е извършван, категоричен е Заков. Според него е точно обратното - нито съществуващия Подробен устройствен план, нито проектът за изменението му имат за цел запазването на функционалното предназначение на летателните полета. Очертани били единствено външните граници на пистите - недостатъчни, за да осигурят функционалното ползване на летателните полета по предназначение.

Сходни са мотивите и на областния управител Стойко Танков, за да оспори приетото решение от 7-ми април. Според него то е и незаконосъобразно. Той припомня, че площта на искания поземлен имот представлява територията на бивша Авиобаза „Равнец“ на военно­въздушните сили на Българската армия. Той е иззет от Министерството на отбраната и с решение на Министерски съвет правото на собственост върху него и 50 сгради са предоставени безвъзмездно на община Бургас от държавата при определени условия.

Решението, както сочи Танков, е взето без да е уведомена Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и без да е получено положително становище от нея, което го прави незаконосъобразно. Освен това, според него, инвестиционното намерение не отговаря на императивни разпоредби на българското и европейско законодателство относно правилата в областта на гражданското въздухоплаване и в частност гражданските летища и тяхното безопасно функциониране.  

В сайта на община Бургас е отразено, че решението е оспорено от областния управител и изпълнението му е спряно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас