647 ферми са с предварително одобрени проекти за 58,67 млн. лв.

1636
647 ферми са с предварително одобрени проекти за 58,67 млн. лв.
Снимка: iStock

647 проекта са предварително класирани по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделските стопанства” на Програмата за развитие на селските райони. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедура е 58,674 млн. лева. Субсидията е 50% от общия размер на допустимите разходи за проектно предложение. Парите са насочени към сектор “Животновъдство”, съобщиха от фонд “Земеделие”.

След приключване на приема на документи в ИСУН 2020 проектите по процедура “Целеви прием за земеделски стопани в сектор “Животновъдство” са били оценени от комисия. Резултатите от работата ѝ са публикувани на интернет страницата на фонд “Земеделие”. Всеки кандидат по процедура може да провери заявените и присъдени точки след предварителната оценка по критериите за подбор. Кандидатите, чиито проекти са получили по-малък брой точки, могат да подадат писмени възражения до Управляващия орган на ПРСР в 14-дневен срок от публикуване на списъка.

458 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони ще са за земеделието

През тази година 458 000 000 евро от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат насочени към земеделския сектор, младите...

В четвъртък пък Върховният административен съд обяви за нищожна методика за намаляване и отказване на годишни плащания по мярката за “Агроекологични плащания” от селската програма за периода 2007 - 2013 г. Според магистратите методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра да издава този нормативен административен акт, с който се определят правила за намаляване или отказване на плащания на земеделските стопани. Става въпрос за текст, според който при проверка на място или при административна такава се установи, че за съответните парцели, животни или пчелни семейства не са спазени базови изисквания или изискванията по управление, плащания се отказват или намаляват по методика, утвърдена от министъра на земеделието Но съдът посочва, че тази методика е създадена по приложение в подзаконов нормативен акт, което противоречи на Закона за нормативните актове.

Тричленният състав е установил също, че методиката не е била обнародвана и в “Държавен вестник”. Неспазването на тази конституционно установена форма означавало, че няма правно действие на методиката. Делото е образувано през 2019 г. по жалба на физическо лице. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС. Преди две седмици пък петчленен състав на ВАС окончателно обяви за нищожна методика за санкции по подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика