АДФИ установява вреди за над 610 хил. лв. от 150 инспекции за първите 3 месеца

4465
АДФИ установява вреди за над 610 хил. лв. от 150 инспекции за първите 3 месеца
Снимка: Thinkstock

150 финансови инспекции са извършени през първото тримесечие на 2016 г. от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В рамките на месеците януари-март финансовите инспектори констатират вреди за 610 859 лв., от които 114 776 лв. са възстановени по време на инспекциите.

За разглеждания период са установени 100 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 14 млн. лв. За констатираните нарушения са съставени 325 акта за установяване на административни нарушения.

Финансовата инспекция констатира нарушения за 998 377 лв.

Инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция извършиха 84 инспекции по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 72 са в...

Инспекторите на Агенцията са извършили 82 инспекции по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 68 са въз основа на Годишния план на АДФИ, съобщиха от агенцията.

Една от най-големите суми за установени вреди според доклада за приключилите финансови инспекции през първото тримесечие е 481 072 лв. в Община Котел. Там са проверени 2 обществени поръчки за 1,5 млн. лв, като са установени 7 нарушения и съставени 5 акта за нарушение. Проверката не включва европейско финансиране, а касае спазването на законодателството за обществени поръчки при изразходване на средства от държавния бюджет и по-конкретно реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Тича.

В Община Провадия са установени вреди за 83 300 лв., които са възстановени. Установена е една непроведена или неоснователно проведена поръчка. Отчетени са 15 нарушения и са съставени 10 акта за установяване на административно нарушение. Стойността на непроведените или неоснователно проведени поръчки е 463 880 лв.

Сред инспекциите, в които АДФИ установява вреди, е при тази на Община Пещера, която касае спазването на законодателството за обществените поръчки при изразходването на средствата, предоставени на общината от държавния бюджет за финансиране ремонта на две улици в града и в селата към общината. Проверени са 4 обществени поръчки за 1,4 млн. лв., като е издаден един акт за установяване на административно нарушение и са отчетени вреди за 1 887 лв., които са възстановени.

Янкулов не е разходвал неправомерно бюджетни средства в БНР, установи АДФИ

Няма нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и неправомерно разходване на бюджетни средства от настоящото ръководство на Бълг...

В „Топлофикация – Бургас“ са установени 12 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки през 2014 г. за близо 5 млн. лв. и АДФИ е съставила 24 акта за нарушение. В „Топлофикация ВТ“ във Велико Търново агенцията отчита 6 некоректни обществени поръчки през 2014 г. за 1,5 млн. лв. Там агенцията съставя 8 административни акта. От своя страна за 2014 г. „Топлофикация – Габрово“ има 15 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 2,8 млн. лв. и съставени 31 акта за нарушение. Същевременно при „Топлофикация – Плевен“ за 2014 г. има 13 непроведени или неоснователно проведени ОП за 1,4 млн. лв. със 26 съставени акта за нарушение.

В Главна дирекция „Национална полиция“ при проверени 12 обществени поръчки за 527 503 лв. е установена една непроведена или неоснователно проведена за 31 819 лв. Съставени са 9 акта за нарушение.

В Агенцията по заетостта са 17 проврените обществени поръчки, сред които изграждане на информационна система „Софтуер за Обществени терминали на пазара на труда“ на стойност до 529 800 лв. без ДДС, Разширяване на обхвата на системата Archimede DMS за управление на общия документооборот на Агенцията за 81 900 лв. без ДДС и осигуряване на извънгаранционна поддръжка и ремонт на компютърни конфигурации и периферни устройства за 99 030 лв. без ДДС. Общата сума за проверяваните поръчки, които включват и еврофинсиране, е 4,8 млн. лв. Съставени са 13 акта за административно нарушение.

Проведените инспекции за обществените поръчки в министерствата не установяват вреди. В Министерството на отбраната има две непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 55 930 лв. и издадени два административни акта за нарушение. Тук става въпроса за законосъобразност и документална обоснованост на разходите през 2013, 2014 и 2015 г. за охрана на освободен войскови район в Разград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика