Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна

2488
Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна
Снимка: БГНЕС

Призовавам да се направи бързо актуализация на бюджета, също така трябва да има и редовен кабинет. Липсата му води до някои притеснения в Европейската комисия, важно е за Плана за възстановяване. Ние искаме да направим нещата каквото трябва, изчакваме да видим какво ще се случи с мандатите. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Според него ситуацията в страната е трудна и тежка и че се присъединява към призива на колегите му, че актуализацията на бюджета е важна.

"Важно е да има и редовен кабинет. Защо - както се аргументира и колегата Асен Василев - средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите", добави зам. министър-председателят.

Пеканов: Липсата на стабилно правителство застрашава Плана за възстановяване

Липсата на стабилно правителство застрашава и Плана за възстановяване и развитие, и получаването на първите средства по него. За това п...

Стабилен и редовен кабинет, по думите му, трябва да има в обозримо бъдеще и заради Плана за възстановяване и устойчивост. „Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част”, обяви той.

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни Пеканов. „Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, всичко, което сме заложили - парите по него ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, заложени да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година”, каза Пеканов.

Чисто технически - липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, защото нямало как реформите да се случат, уточни още вицепремиерът.

Що се отнася до Плана за възстановяване, той поясни: Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част. По думите му дебатът е бил изпуснат през последната година.

КСНС при президента заради бюджета и миграционния натиск

Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който ще се проведе от 14.00 часа на „До...

"Трябва да виждаме приемственост и някакво разбиране, за да се случат промените следващите 2 години. Трябва да се обединим около няколко реформи и да знаем,че ще се случат", категоричен е той.

Министър Пеканов заяви, че е отворен за срещи с парламентарните групи. Бюджетът е най-важната законодателна инициатива, трябва да го отделим от политиката и да гледаме на него с експертен поглед. Ситуацията е много нестабилна и много трудна и трябва да се фокусираме върху бюджета и това, което той носи, подчерта Пеканов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com