X
 
 

Автоинструктори блокираха "Цар Освободител", а министри отстъпиха от позиции (СНИМКИ)

1387 2
Автоинструктори блокираха "Цар Освободител", а министри отстъпиха от позиции (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС
Автоинструктори блокираха за близо 4 часа жълтите павета, преговаряха с експерти в образователното и транспортното министерство и в крайна сметка получиха "малка победа".

Отменя се заповедта на образователния министър, с която трябваше да се увеличат часовете за кормуване от 31 на 42 ч. и се създава работна група, която ще определи какъв да бъде изпитът и какви мерки да се предприемат, за да са гарантира, че новите водачи ще излизат добре подготвени на пътя. Това обяви председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ след провелата се среща в транспортното министерство между представители на автоинструкторите, образователният министър Красимир Вълчев и транспортния министър Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

Как се стигна до това решение? Хронологията:

Над 400 автоинструктори със своите коли блокираха движението по бул. “Цар Освободител” в участъка от ул. “Г. С. Раковски” до президентството за близо 4 часа.

Протестиращите автоинструктори поискаха да бъде отменено увеличаването на часовете за кормуване от 31 на 42 часа. Те не са съгласни с правенето на селфи всеки път с цел да се докаже, че курсистът е ходил на обучение, както и въвеждане на GPS система.

“Не е необходимо да се увеличават часовете за кормуване, защото има курсисти, които бързо усвояват материала и кормуването и за тях тези часове са излишни и ненужно оскъпяват курса”, посочи автоинструкторът Николай Белчев и добави, че тези допълнителни часове ще оскъпят курса с 200 лв.

Председателят на Института по пътна безопасност Богдан Милчев, заяви, че подкрепят протеста и подчерта, че тези които сега ги представляват, се договарят с правителството от тяхно име и за тяхна сметка.

“Те не приемат това, което правителството им предлага в този момент – да се увеличават часовете за кормуване; да се осъществява контрол от частна фирма, на която допълнително да се заплаща и всички останали безумия, които им се предлагат”, заяви Милчев.

Той каза, че институтът и автоинструкторите настояват за промяна на изпита и едва тогава трябва да се правят други промени.

Протестиращите внесоха декларация в образователното министерство. В нея те настояват за отмяна на заповедта на министър Вълчев, с която се увеличават часовете за кормуване и въвеждането на GPS система за контрол, смяна на представляващите ги лица и създаване на ново звено в МОН, което да издава разрешителните за тази дейност и да създаде правилата за работа на автоинструкторите.

Автоинструктори от цялата страна се стягат за мащабен протест

От Института за пътна безопасност подкрепят националната стачка на автоинструкторите и твърдят, че на 14 януари в София ще се проведе н...

По време на срещата министърът на образованието Красимир Вълчев е обещал на инструкторите да спре заповедта си за увеличаване на часовете за кормуване. Това заявиха след това протестиращи, които го определиха като "малка победа", цитира ги "24 часа".

Министър Вълчев е поел ангажимент да се направи и нова работна група, която да подготви учебната документация.

"Ние сме готови да дискутираме темата и в нова работна група. На този етап смятаме, че темата е от изключителен обществен интерес", заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и подчерта, че заповедта, срещу която недоволства част от бранша не е влязла в сила.

Министерството на образованието и науката не се фиксира върху броя на часовете, а върху ефективността на обучението и какво се случва по време на курса, каза още тя.  На срещата в МОН е обсъдено и как изпитът да стане качествен.

Автоинструкторите видяха корупция в новата схема за обучение на шофьори

В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за промени в часовете за обучение на шофьорите ясно прозира корупцион...

На въпрос на БГНЕС как гледат на искането на протестиращите контролът върху дейността им да се извършва от МОН, Михайлова каза, че на този етап все още е рано да се вземе решение.

"Това е практика, която е съществувала и в края на 90-те години. Когато искаме ефективност трябва да търсим и нови практики", посочи тя и добави, че към момента нямат такива правомощия съгласно Закона за движение по пътищата.

След това разговорът се пренесе в Министерството на транспорта, където пристигна и образователният министър Вълчев. Там решението се потвърди, а председателят на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" подчерта, че е важно да се работи по правилата за кормуването изцяло, а не на парче и, че промени няма да се правят без да се чуе думата на бранша.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 2 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
    Не може мъж да бъде на жена инструктор.Или обратното. Защото сексуалният момент ВИНАГИ ЩЕ Е НА ЛИЦЕ. Да той се прикрива , но е на лице. Изключва се баща на дъщеря или майка на син или брат на сестра или сестра на брат. Ама баща и майка не дават свидетелството Освен това трябва да има и предварителен психологически подобор , ама не както е сега с някакви картинки и прочие глупости за време. Нещо мн виж още ›› ого по сериозно. Е ,да де ама приходите ще спаднат. Ето я трагедията тук , ето я трагедията във всичко. Ето уродливото ЛИЦЕ НА КАПИТАЛИЗМА.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
    Образователно министерство, стига смешки, та там са сбирщина некадърници и клатикурци с Льолю министър !
Последно в Актуално