Бабиш към Борисов: Договорите с "Инерком България" вече са приключени

6749
Бабиш към Борисов: Договорите с "Инерком България" вече са приключени
Снимка: БГНЕС

Договорите с "Инерком България" вече са приключени. Това става ясно от официална информация на сайта на чешкото правителство от името на премиера Андрей Бабиш, който обяснява позицията на страната по отношение на сделката за ЧЕЗ.

"Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп", се казва в съобщението.

Борисов помолил Бабиш да съдейства, ако България реши да купи ЧЕЗ

Българският премиер Бойко Борисов е помолил за съдействие чешкия си колега Андрей Бабиш, в случай че България реши да започне разговори...

"По време на нашия разговор повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на процеса на продажбата – на "Инерком България", аз бях помолен да ги разсея. Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком България", така и по отношение на източниците на финансиране и, че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите на ЧЕЗ.

Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията, появила се и в българските, и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик.

Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ, вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком България" вече са приключени", завършва изявлението на Андрей Бабиш.

По-рано от информация, разпространена от българската правителствена информационна пресслужба, относно разговора Борисов-Бабиш стана ясно, че двамата премиери са заявили, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на "ЧЕЗ Груп". Борисов и Бабиш са били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и са потвърдили, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Борисов за ЧЕЗ: Ще ги разнищя, този път няма да има оставки

Тоя път оставки няма да има. Обещавам им на тези хора да ги разнищя до край. Така премиерът Бойко Борисов коментира сделката за продажб...

Actualno.com припомня, че вчера (1 март) на среща при Борисов и при изслушването в Народното събрание пред комисиите по енергетика и контрол на службите, изпълнителният директор на "Инерком България" ЕАД Гинка Върбакова заяви, че е съгласна държавата да влезе в сделката с купуването на българския дял на дружеството ЧЕЗ, ако има и уверение за това от ръководството на компанията в Прага. 

След срещата при премиера, на изричен въпрос на Actualno.com към Върбакова дали е платила такса от 5 млн. лева на "Уникредит Булбанк", за да стартира банката процедура по евентуално издаване на банкова гаранция за сделката, Върбакова отвърна, че не може да коментира части от сделката и че това е конфиденциална информация и спрямо банките, с които работи. Тя само повтори, че финансирането ще стане от "международни банки", че няма български банки в сделката и че ще има и собствено финансиране. Финансирането щяло да стане ясно на всички, увери Гинка Върбакова.

В парламента изпълнителният директор на "Инерком България" прочете изявление на компанията си и се оплака, че много политически субекти и институции, които са се възползвали от темата за сделката.

"Сериозно подценихме политическата интрига, когато подготвяхме преди година документите за участие в сделката. Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали вече от процедурата кандидати, които искат да спечелят служебно, чрез политически натиск, изкривявайки медийната среда. Бяхме набедени за "лошите" в сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме финансов капацитет и възможности за участие в сделката", каза още Върбакова.

Междувременно от днес (2 март) БСП започва подписка сред клиентите на ЧЕЗ. Идеята е да се поиска спиране на сделката за продажбата на електроразпределителното дружество, съобщи Нова телевизия.

Нинова: Борисов излъга, че всички институции проверяват сделката за ЧЕЗ

3 млн. българи трябва да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си прехвърли ли акциите и да се поддаде на политическия...

След скандала около новия купувач Гинка Върбакова червените връчиха писмо до чешкия премиер Андрей Бабиш чрез посланика на страната в София. Аргументите на левицата са, че държавата трябва да има контрол върху сектора.

Според БСП трябва да се внесе колективен иск в съдилищата на Чехия или България, за да може процедурата да започне отначало и българската държава също да кандидатства за купуване на активите на ЧЕЗ у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com