Банките не спират да печелят и то все повече

2375
Банките не спират да печелят и то все повече
Снимка: iStock/Guliver

Печалбата на банките в България не спира да расте, макар че лихвите по кредитите в страната за последните три години са много ниски, констатира в. "Сега". В момента средната лихва по ипотечните заеми в левове например доближава 3% - толкова ниски лихви реално не е имало никога в България. По потребителските заеми в левове лихвата се задържа около 8%.

За първото тримесечие на 2019 г. положителният им финансов резултат е в размер на 309 млн. лв., което е с 15.7% повече от печалбата от 267 млн. лв., отчетена за същия период на миналата година. Резултатът е още по-впечатляващ, като се има предвид, че през 2018 г. банките в България постигнаха печалба от 1.67 млрд. лв. с ръст от 40% спрямо предходната година - рекорд от финансовата криза отпреди 10 години насам.

Кога ще се вдигнат лихвите по кредитите?

Лихвите по кредити едва ли ще се повишат до края на тази година. Въпреки това покачването им е неизбежно в близко бъдеще, тъй като в мо...

Последните данни на БНБ показват, че банките на първо място увеличават приходите си от основната си дейност - отпускането на кредити и поддържането на депозити. Нетният лихвен доход за първото тримесечие е 685.3 млн. лв. при 645 млн. година преди това, което е увеличение от 6.4%. Обяснението е в ниските лихви по кредитите, което доведе до засилено търсене и отпускане на заеми.

По-бързо от приходите от лихви обаче растат нетните приходи от такси и комисиони. За тримесечието те възлизат на 264.6 млн. лв., което е с близо 10% повече спрямо първото тримесечие на миналата година.

В същото време разходите за обезценка на лошите кредити намаляват - от 106 млн. лв. през първото тримесечие на 2018 г. на 86 млн. лв. тази година.

Според данните на БНБ показват, че към края на март 2019 г. брутният кредитен портфейл е в размер на 61.8 млрд. лв., което е с 856 млн. лв. (1.4%) повече от края на 2018 г. Увеличение има както в кредитирането на бизнеса с 505 млн. лв. (1.4%), така и на домакинства с 346 млн. лв. (1.6%) и на сектор държавно управление с 30 млн. лв. (4.1%).

БНБ затяга правилата по кредитите от април 2020 г.

От 1 април 2020 г. всяка банка ще отделя по 1% от капитала си като гаранция по рискови заеми. До края на третото тримесечие на т.г. раз...

 Лихвите по депозитите също продължават да са на исторически ниски нива. За домакинствата доходността върху срочните влогове в края на март е 0.26%. Въпреки това депозитите в банковата система стабилно нарастват - за първото тримесечие те се увеличават с 1.8 млрд. лв. (2%) и достигат 91.5 млрд. лв. Увеличение има при депозитите от всички сектори: домакинства - с 899 млн. лв. (1.7%), кредитни институции - с 443 млн. лв. (8.6%), други финансови предприятия - с 361 млн. лв. (11.2%), държавно управление - със 77 млн. лв. (2.8%), и нефинансови предприятия - с 14 млн. лв. (0.1%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика