Банките продават изключително много лоши кредити

2911
Банките продават изключително много лоши кредити
Снимка: iStock/Guliver

Рекордно увеличение на продадените лоши кредити от банките отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Над два пъти се е увеличил обемът на несъбираемите вземания, които банки са продали на събирачи на дългове през второто полугодие на миналата година спрямо първото. През следващите месеци предстои основен преглед на активите на банките - така наречените стрес тестове. Подготовката им се състои основно в прочистване на портфейлите от лоши заеми.

Именно на продажбите на кредитни портфейли се дължи и спадът на кредитирането през 2015 г., коментират експерти. В края на миналата година кредитите в банковата система бяха 49,8 млрд. лв., или с 1,2% по-малко от година по-рано, припомня в. "Сега". Въпреки че статистиката за цялата 2015 г. все още не е готова, от данните за първите месеци е очевидна активността на банките в прочистването на активите им. Продадените лоши кредити от банките за първото полугодие на 2015 г. са 149 млн. лв. при 34 млн. лв. за същия период на предходната година.

Банките с все повече трудности да си съберат кредитите

Най-малко два пъти се е увеличил обемът на несъбираемите вземания, които банки са продали на колекторски фирми през второто полугодие н...

Към края на третото тримесечие на 2015 г. дълговете към банките, прехвърлени към колекторите, са 41% от всички, а тези към телекоми - 44%. Пощенска банка например е продала портфейл от задължения на физически лица за около 280 млн. лв. на "ЕОС Матрикс".

Банките продават на колекторите основно портфейли с лоши кредити на граждани, казват от "Кофас България". От данните на БНБ също е видно, че размерът на лошите кредити в банките през 2015 г. е паднал рекордно и е достигнал близо четири и половина годишно дъно. Размерът на необслужваните кредити намалява в осем поредни месеца. През декември понижението е с 2% на месечна и с 4,6% на годишна база до 8,788 млрд. лв. Така в края на 2015 г. делът на лошите кредити намалява до 23,3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com