БЕХ към Петков: Необосновано е да се твърди, че кредиторите ще имат претенции към активи на холдинга

1114
БЕХ към Петков: Необосновано е да се твърди, че кредиторите ще имат претенции към активи на холдинга
Снимка: БГНЕС

Изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ са необосновани. Това се казва в позиция на Български енергиен холдинг (БЕХ) по изказване на депутата от АБВ Румен Петков за мостовия кредит на дружеството и последващата емисия еврооблигации.

Припомняме, че средствата от мостовото финансиране ще бъдат използвани за изплащане на натрупаните задължения на НЕК към „Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД. Това е условие по принципното споразумение с американските централи, за да се намалят цените по дългосрочните договори за изкупуване на ток и покриване на задълженията на централите към „Мини Марица-изток“.

Moody's повиши кредитния рейтинг на БЕХ

Водещата международна рейтингова агенция Moody‘s присъди индикативен кредитен рейтинг на “Български Енергиен Холдинг“...

През април 2016 г. БЕХ приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия. Подписан бе договор между БЕХ ЕАД и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, обясняват днес от Българския енергиен холдинг.

Лихвения процент, договорен за мостовото финансиране през 2016 г. е в размер на 3% за първите три месеца и в размер на 3,5% за вторите три месеца (процентите се изчисляват на годишна база). Лихвата се изчислява до момента на погасяването на кредита.

В края на месец юли тази година БЕХ ЕАД пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. С набраните средства енергийният холдинг погаси мостовото финансиране на 2 август 2016 г. По този начин БЕХ заплати лихва за второто тримесечие за 11 дни.

"Първото тримесечие 3%, второто 3,5%, третото 4%. След изтичане на този период по 5% годишна лихва. Малко по-надолу е уточнено, че агентът има право едностранно да увеличи надбавката, или маржа на приложимия лихвен процент до 8,5% годишно", коментира днес Петков, цитиран от "Фокус", относно заема, като посочи, че въпросът с лихвите е "престъпление". Той подчерта, че през същия период, в който БЕХ тегли този кредит, "Енерго Про“ тегли кредит при 1,3% годишна лихва. Според него това означава, че управителят на частното дружество има по-голям авторитет пред банклите от министъра на енергетиката на Република България.

364 млн. лв. лева от американските централи чакат в "Мини Марица-изток"

„Дълговете на Националната електрическа компания към двете американски централи ТЕЦ„ AES Гълъбово” и ТЕЦ „Конту...

Опцията за повишаване на лихвения процент до ниво от 8,5% не е приложима автоматично и едностранно, а само при настъпването на определени обстоятелства. Тази възможност на практика не е приложена, предвид фактическото погасяване на мостовия заем, след пласирането на облигационната емисия от БЕХ ЕАД на 2 август 2016 г. Споразумението с банките предвиждаше мостовото финансиране да бъде погасено в рамките на 12 месечен период. Пласирането на облигацията само в рамките на три месеца, както и презаписването в размер на над 2 млрд. евро показва високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл, казват от БЕХ.

Оттам подчертават още, че условията за осигуреното от Холдинга финансиране се различават съществено от посеченото от Румен Петков финансиране за Енерго-Про поради факта, че облигационният заем за енергийния холдинг е за срок от 5 години и необезпечен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика