"Белене" с лиценз до края на годината, 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи още 10 години

4836
"Белене" с лиценз до края на годината, 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи още 10 години
Снимка: БГНЕС

До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ "Козлодуй", предаде репортер на БГНЕС.

РБ пита: Къде са осъдените за АЕЦ Белене?

Народните представители от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес два въпроса към министъ...

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.

На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" заедно с още 12 кандидати.

"По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той.

"Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител.

Actualno.com припомня, че проектът "Белене" вече прехвърли 35 години. Предлагаме ви няколко факта по сагата, на които и сега никой от ранга на министър Петкова и по-важно – специално Бойко Борисов, не обяснява. Можете да ги прочетете в тази статия.

Теменужка Петкова: Скоро ще стане ясно дали втората тръба от "Турски поток" ще мине през България

"Скоро ще стане ясно дали втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България или решението ще бъде друго. Не сме заложни...

"Днес е един хубав ден за България, за българската икономика, защото мястото и ролята, която има АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система на страната, в икономическото развитие на страната е изключително важно." Това заяви още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като лицензът за 6-ти блок на ядрената централа беше удължен за следващите 10 години.

След осъществяването на редица дейности за удължаване на живота на реакторите преди две години 10-годишен лиценз получи и 5-и блок на централата.

Министър Петкова припомни, че това е централата която дава повече от 34% от електрическата енергия на страната.

"Това е централата, която ни гарантира чиста енергия на достъпни цени. Това е централата, която дава възможност българските потребители, българската икономика да се възползва от нейния ресурс и възможности", добави министърът.

"С издаването на лицензията стана ясно, че нашата електроцентрала работи при спазване на най-високите стандарти за сигурност и безопасност. Тя може да се сравнява с най-сигурните ядрени централи в света. Това е едно много сериозно признание за хората, които работят в централата, за нашите колеги и партньори от "Росатом", обясни Петкова.

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интер...

По думите на министъра днешният ден е важен, защото правителството е изпълнило един от своите приоритети в сектор "Енергетика" - "това да гарантираме сигурността на енергийната система и да осигурим на потребителите и бизнеса цена на ел. енергия, която е достъпна и енергия, която е чиста”.

Петкова припомни, че "АЕЦ "Козлодуй" бележи рекордна печалба за миналата година - 167 млн. лв. За първите 8 месеца на 2019 г. нетната печалба на дружеството е над 270 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика