X
 
 

КОЙ ще плаща за АЕЦ "Гробелене"?

12523 8
КОЙ ще плаща за АЕЦ "Гробелене"?
Снимка: БГНЕС
Темата АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, но няма и как иначе – защото упорството да се реализира този проект, около който се въртят (само) корупционни схеми, отдавна излиза извън всякакво нахалство!

Ако слушате енергийния министър Теменужка Петкова и не сте следили в детайли историята на проекта (което е нормално, защото той прехвърли 35 години), може и да повярвате в светлото бъдеще на "Белене". Затова ето няколко факта по сагата, на които и сега никой от ранга на Петкова и по-важно – специално Бойко Борисов, не обяснява.

1. Кога лъже БАН? Когато пише в доклада за възможността да реализираме АЕЦ „Белене“, че до 2040 година населението на България няма да намалее спрямо 2015 година или даже ще се увеличи с 300 000 души при висок икономически растеж (стр. 41), или когато правителството ОФИЦИАЛНО приема прогнозата на Института за изследване на населението и човека при БАН, че до 2040 година българското население ще намалее с 20-25%? В единия случай обаче БАН взема пари от БЕХ да прави доклад за най-корупционния ни енергиен проект, в другия прави прогноза извън този доклад!!! За неразбралите какво е важното в това очевидно разминаване – защо ти е повече мощност, ако по-малко хора ще потребяват ток?!

2. Има или няма опасност с площадката? Петкова уверява, че четяла непрекъснато документи с резултатите от проверки на БАН (тази същата БАН от горната точка!!!) и нямало проблем. Не казва обаче кога е направена последната проверка! За разлика от нея, инж. Илчо Костов, който дълги години е директор на площадката, заяви преди две години, че още през 2005 година са открити пукнатини по цялата дебелина и дълбочина на реакторното отделение. И след като "Атомстройекспорт" спечели търга за доизграждане на АЕЦ "Белене“ и беше подписан анекс към споразумението с руснаците, заради който ни осъдиха да си купим два реактора за 620 млн. евро, "Атомстройекспорт" настоява да бъдат разрушени конструкциите с пукнатини – поне така твърди Костов! Ако е вярно, с това руснаците всъщност нарушават условията на търга – щом го правят, дали не е защото са много наясно как иначе ще стигнем до ситуацията от Чернобил – not great, not terrible?! И най-важният въпрос – тези конструкции, за които говори инж. Костов, разрушени ли са или не?!

3. "Предстоят интересни обединения"думи на Теменужка Петкова от сутрешното интервю за bTV. Ето едно интересно за мен обединение – макар Петкова да не коментира, точно 15-20 минутки търсене в интернет са достатъчни да се види как две компании, очевидно свързани с Христо Ковачки, искат да влязат в проекта. Едната иска да е стратегически инвеститор, а другата – миноритарен акционер, с договор за покупка на ток от АЕЦ "Белене"! А Петкова изрично каза, че сега държавата ще преговаря само с кандидатите за стратегически инвеститори – за всякакво друго желание на който и да е да влезе в АЕЦ "Белене", кандидатът ще преговаря с избрания статегически инвеститор/стратегически инвеститори. Ето значи едно интересно хипотетично обединение – Ковачки става стратегически инвеститор и се договоря със себе си на каква цена да купува ток от "Белене". После токът го продава – колко ли ще струва ... При това очевидно обединение, не смея даже да си помисля за нетолкова очевидни и колко ще ни излязат!

4. Също много интересно е как Петкова все повтаря, че оттук-нататък т.е. от третия милиард в левове българските данъкоплатци няма да дадат и лев повече за "Белене" ... ОБАЧЕ решението дали така да си остане е на парламента. А на нашия парламент КОЙ му казва да взема решения?!

Изобщо няма да коментирам факта, че този проект го защитават хора като Румен Петков и е крайно време поне малко да помним кой е той и какво значи, когато защитава нещо. Но ще добавя едно – ако ситуацията стане not great, not terrible, на такива като Бойко Борисов и подопечните му няма да им търсим отговорност, защото при разграждането атомите не търсят отговорност от други атоми. Да не забравят г-н Борисов и хитреците около него, че България не е Русия – доста по-малка е, за да се отърве който и да е от ядрена катастрофа!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Кой ще плаща, ами Ивайло Акащия !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ивайло Ачев пак се изАКА, тоест пак се изсра ! Ами щ ом е ВИП от Джурналята .
 • ciklop50 4.1 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  Човека си е много добре! Като гледам ти си нааканата, смръдлива герберастка!
  : 10 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  4.1 Ти наАкания Ивайло ли си или да ?
  : 15 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе ще плаща пак този на който не му пука какво вършат всички, които е назначил да го представят пред света, плаща им заплати, всички разноски и екстрите които сами си определят, понеже такива имали всички "европейски избраници". После, лудия бил който изял баницата...
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца Профил на трол?
  АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Изд-во на БАН, 31. VIII. 1990 г. Този предишен доклад на БАН казва точно обратното - ОПАСНА И БЕЗСМИСЛЕНА централа. Чудно какво се е променило в Белене за 27 години?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Целта е сега да се нагушат с комисионни к рекетски пари управниците дока са на власт
Последно в Актуално