Без учaстието на България премина най-важната министерска среща за чиста енергия в света

2679
Без учaстието на България премина най-важната министерска среща за чиста енергия в света
Снимка: iStock/Guliver

През изминалата седмица се проведоха 9-тата Министерска среща за чиста енергия (Clean Energy Ministral - CEM9) и 3-тата Министерска мисия "Иновации" (Mission Innovation Ministral - MI-3). Двете срещи, както и близо 100 съпътстващи събития (включително и организираният от Европейската Комисия ежегоден Форум за Енергийна Инфраструктура), се състояха паралелно в Копенхаген и съседния шведски град Малмьо. Събитията преминаха като традиционния за Скандинавия неформален и приемствен диалог, където бизнесът, заедно с неправителствения сектор, гражданите и академичните среди имаха силно присъствие.

Очаквано, доминиращата група участници беше от региона. За съжаление, България не участва официално в нито един от диалозите, включително и във форума за енергийна инфраструктура, на който бяха дискутирани важни енергийни въпроси за ЕС, включително паневропейската свързана мрежа и енергийната сигурност.

Съдът отмени екооценката за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Върховният административен съд (ВАС) отмени отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), с която е одобрено осъществяван...

Акцентът на седмицата беше деветата Министерска среща за чиста енергия, която по думите на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Канете е най-важната среща за чиста енергия в света. Според Канете, тазгодишното издание е било най-успешното досега, успявайки да се фокусира върху конкретни мерки и резултати. Ежегодният форум събра на едно място 24 енергийни министри и Европейската комисия, които съвкупно представляват 75% от световните парникови емисии и 90% от инвестициите в сектора.

Цялостното настроение през седмицата беше позитивно и обнадеждаващо, с много силен призив за сътрудничество между всички заинтересовани страни. Типично, повечето държавни представители, включително и Канете бързаха да изтъкнат своя напредък и ангажираност. Но се откроиха и реалистите, като например Изпълнителният Директор на Международната агенция по енергетика (IEA) Фатих Бирол, който по време на откриващата церемония заяви, че въпреки видимия позитивизъм на домакините, светът е изправен пред огромно предизвикателство и показаният напредък е силно недостатъчен.

Като че ли отново изплува на повърхността така наречената "системна слепота", при която фокусът пада изцяло на личните позитивни резултати, докато се пренебрегват недостатъците и цялостната свързана система. Срещи като тези от изминалата седмица са наистина важни, особено когато се провеждат в такъв формат, но от най-голямо значение остават конкретните и навременни мерки.

 

Неформална среща на енергийните министри от ЕС в София

На 19 април (четвъртък) комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете ще бъде на посещение в България. Той ще уч...

Автор: Петър Софев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика