Безконтролно продават месо онлайн

3410
Безконтролно продават месо онлайн
Снимка: iStock

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на NOVA. Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви. Домашните майстори ни привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена” и дори кайма на атрактивни цени.

Търговец на домашни суджуци, произведени в Пловдивско, уверява, че месото е качествено, а суджуците - безопасни. И признава, че ги коли сам в обора.

Световните цени на хранителни стоки скачат, най-значително - месото

Световните цени на храните са нараснали значително през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, в...

„Лично аз си ги правя - 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 за боклуци, а домашното месо - аз си го гледам”, каза онлайн продавачът, който не се представя с името си.

Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн.

„Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме. Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяваме и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби“, заяви Иван Енчев от „Контрол на храните”, БАБХ, цитиран от NOVA. По думите му между 1500 и 6000 лв. е санкцията на нерегистриран обект за търговия и производство. В обявите обаче информация за произхода на месото трудно откриваме. „Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт - дали има добавки, които са забранени, има ли алергени”, поясни Енчев.

Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите, коментира за „Монитор“, че никога не би си купил подобен продукт. Според него потребителите трябва много да внимават какво купуват не само през Интернет.

Как ще се отрази ТОЛ системата върху цените на хранителните стоки?

Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при бр...

Богомил Николов от „Активни потребители“ пък смята, че няма разлика между продажбите по Интернет и на тротоара. По думите му не бива да се стига до забрана и посочи за пример пласмента на традиционни храни във Франция, където нямат проблеми с това. „Да се забранят фермерските продукти би било голяма грешка, защото почти ги нямаме. Най-важното е да има проследяемост, идентификация и отговорност“, каза той за „Монитор“.

Относно салмонелата, засечена наскоро в пилешко месо от Полша, д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обясни пред БНР, че са пропуснати 7 предупреждения за заразата и партидата е стигнала до България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика