X
 
 

Биопроизводители искат оставки заради нова рестриктивна наредба, държавата реагира с промяна

820 0
Биопроизводители искат оставки заради нова рестриктивна наредба, държавата реагира с промяна
Снимка: Pixabay
Мащабен протест на биопроизводители ще има днес (9 април) от 11:00 часа пред сградата на земеделското министерство. Причината - нови изисквания към тях, които бяха обявени от Асоциация "Биопродукти" за "репресивни.

Конкретна причина за недоволството е новата наредба за биологичното производство. Според нея, ако само в една партида биопродукция бъде намерено дори минимално количество от неразрешени за този вид производство вещества, още след излизането на лабораторните резултати контролният орган ще може да започне процедура по отнемане на биосертификата на цялото стопанство. От асоциацията твърдят, че такова нещо няма в ЕС и е въведено единствено в България по неясни за тях причини, пише в. "Дума". Съгласно европейския регламент трябва да се спре само партидата, която не отговаря на изискванията, твърдят от "Биопродукти". И питат защо са предвидени санкции само за земеделските производители, но не и по веригата от проверяващи.

Председателят на Сметната палата: Изискванията към биопроизводителите трябва да се променят

"Изискванията към биопроизводителите трябва да се променят, за да се развиваме като страна с биопроизводство. 82% не декларират печалба...

От земеделското министерство вече реагираха с промени в наредбата и смекчаването ѝ, но биопроизводителите искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов, бивш ръководител на Държавен фонд "Земеделие".

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители