X
 
 

БНБ: EPIC представлява само Цветан Василев от сегашните акционери в КТБ

31658 3
photo of БНБ: EPIC представлява само Цветан Василев от сегашните акционери в КТБ
Снимка: БГНЕС
Консултантската компания ЕPIC не е представила в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital. Това заявяват от БНБ по повод разпространената на 15 и 16 октомври в медиите информация, че базираната в Австрия компания ЕPIC представлява тримата основни акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) - "Бромак", Оманския държавен фонд и ВТБ Капитал и е разработила няколко варианта за спасяване на КТБ.

EPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург. Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда, твърдят от Централната банка.

В съобщението се посочва, че EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от "Бромак" ЕООД. От БНБ напомнят, че вече са обърнали внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на "Бромак" ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство.

От БНБ твърдят, че към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери. Или казано с други думи - EPIC не е потвърдил дали акционерите-спасители имат пари да спасят КТБ и дали искат да го сторят.

Във връзка с друга част от разпространяваните твърдения следва да бъде отбелязано, че до този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ "Виктория" ЕАД. Последното засега писмо, изпратено от БНБ до EPIC, е от 3 октомври 2014 г., в което отново се изискват горепосочените документи, като до този момент няма постъпил отговор. На 8 октомври 2014 г. на EPIC са изпратени бележки и предложения по текста на Споразумение за неразкриване на информация, което би следвало да бъде подписано с квесторите на КТБ и ТБ "Виктория" АД. До този момент няма постъпил отговор и по този въпрос, заявяват от БНБ.

Специалният надзор на КТБ няма да бъде удължаван, твърдят от БНБ

Вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха приети днес от подуправителя на БНБ Димитър Костов...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Между горните два коментара няма противоречие.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    КТБ е поредния банков обир извършен от българо-съветската мафия. Комунистите са безродници и престъпни фашисти.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Питайте фамозната Тиква, защо три и половина години наливаше като луда държавни пари в КТБ.