Специалният надзор на КТБ няма да бъде удължаван, твърдят от БНБ

19493
Специалният надзор на КТБ няма да бъде удължаван, твърдят от БНБ
Снимка: БГНЕС

Вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха приети днес от подуправителя на БНБ Димитър Костов, който отговаря за управления "Банково" и "Фискални услуги". Срещата се случи след 4 месеца протести и недоволство пред сградата на Централната банка.

Костов е уверил протестиращите, че към края на ноември трябва да е ясно какво се случва с финансовата институция, информира Нова телевизия.

КТ "Подкрепа": Какъв е надзорът на КТБ и колко струва той?

КТ "Подкрепа" и Националния синдикат на работещите в системата на финансите и застраховането (НСРСФЗ) настояват да се обяви по какви ...

Единственият твърд ангажимент, който той поел, е надзорът над банката в никакъв случай да не се удължава. Законът позволява на БНБ да остави КТБ под специален надзорд до края на годината.

Подуправителят не изключил варианта все пак да се оздрави банката. Това би гарантирало парите на всички вложители, не само на онези, които са депозирали до 100 хиляди евро. 

Ако на 20 ноември БНБ реши да отнеме лиценза на КТБ, вложителите ще получат парите си до 20 дни след това, както е законно упоменатият срок за гарантираните депозити до 100 хил. евро.

Ако все пак се пристъпи към спасяване на банката, има няколко варианта, но при всички случаи ще бъдат използвани пари от обикновените данъкоплатци, дори и да се включат част от акционерите под формата на виенския фонд ЕПИК. За момента обаче те не са поели никакви финансови ангажименти. Искат единствено да напишат план за спасяване на КТБ , припомня телевизия "Европа".

Правителството прие позиция за КТБ в отговор на ЕК

Правителството одобри позицията на България в отговор на официалното уведомително писмо от Генералния секретариат на Европейската ком...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com